tisdag 27 oktober 2020

Rant of the day

Då var det dags att varva upp igen. Jag fick ett ordentligt mental breakdown igår kväll och grinade åter igen över hur otryggt och krångligt det ska vara att vara långtidssjukskriven i detta land. Jag rekommenderar er studerande starkt att inte bli sjuka förrän ni är ute i arbetslivet och har en fast tjänst (som om man skulle kunna styra över det). Du ska göra upp individuella studieplaner varje termin, ansöka om studiemedel varje termin, söka rätt kurser varje termin och förutom det ha koll på datum då allt detta ska göras. Du ska komplettera dina ansökningar femtioelva gånger och finns det något kryphål som man kan sätta dit dig för så görs det. Garanterat. Vissa saker har du en månad på dig att göra, andra två veckor och har du någon gång missat att göra något i tid, kanske för att du väntar på att fixa något annat som behövs för att du ens ska kunna göra något i tid, så kan det äventyra hela din ekonomi - och därmed så kan det försämra din hälsa ytterligare. Du ska ha kontakt med din lärare, med CSN och med Försäkringskassan och se till att allting klaffar tidsmässigt. Det är inte att vara sjukskriven på 100% att behöva göra allt detta. Ibland hade det varit lättare att pallra sig till skolan och sen kollapsa helt än att hålla på med dessa saker.

Nu är det ingenting särskilt som har hänt, mer än att jag förmodligen inte får sjukpenning retroaktivt för hela detta året trots att jag "vunnit" min överklagan mot CSN. Jag är bara fruktansvärt orolig, nojig och stressad över min framtid då jag vet hur det är som att hela systemet motarbetar en. Jag går som på äggskal för att få allting rätt denna gång och jag kommer förmodligen inte att kunna slappna av förrän jag får det svart på vitt att det blivit rätt. När man är sjukskriven för stress så är det här det minsta man behöver. Politiker pratar hela tiden om hur viktigt det är att få ut folk i arbetslivet, samtidigt har vi ett system i det här landet som snarare drar dig åt fortsatt sjukskrivning än att du ska kunna komma tillbaka.

Det var dagens rant. Jag skulle kunna skriva en bibel om hur arg, besviken och ledsen jag är över hur våra system fungerar och hur ironiskt det är att detta kallas för våra "sociala skyddsnät". Men det får räcka för nu.

Nu vill jag försvinna in i något annat. Typ leta upp en fin bäck eller å där jag kan stå i evigheter och ta kort. Ta med Bosse så han kan skutta som en kanin i skogen och bada sig smutsig i vattenpölar. Eller åka ut i skogen när det är kolsvart ute och fånga Vintergatan på bild. Jag vill bara ha lugn.

2 kommentarer:

 1. Tyvärr är det så att vi inte har något skyddsnät som de säger att man har <3

  Hoppas allt löser sig för dig

  stor stor kram <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är ju så. Det ser fint ut på papper men verkligheten är en annan.

   Tack bästa du! Kram <3

   Radera