Sofia Vähäjylkkä: Pills, pills, more pills

torsdag 16 april 2020

Pills, pills, more pills

Räknade idag att jag har haft huvudvärk varje dag i över ett halvår. Jippie ka yey! Inte konstigt att man blir desperat.

Jag har nu provat Amitriptylin i två nätter. Morgonen efter den första tabletten var fruktansvärd. Vaknade med jordens hjärtklappning och i en sjö av svett. Fick panik av äckelkänslan och skyndade mig till duschen. Väl där ville min kropp kollapsa och jag var rädd att jag skulle svimma och slå i huvudet i stengolvet. Händerna hade spasmer och skakningar i ungefär samma nivå som första dagen med bensoabstinens. Det är så sjukt obehagligt när man blir oförmögen att använda sina händer, och ju mer man försöker desto mer rycker de och gör som de vill.
Efter att ha kämpat mig igenom duschen så låg jag naken i sängen i typ tjugo minuter för jag kunde inte förmå mig att klä på mig. Hjärtat rusade och jag var så rädd att klappa ihop om jag försökte.

När jag till slut lyckats klä på mig tog jag långsamma steg mot köket för att äta frukost. Det räckte med att Jolle kollade på mig och frågade hur jag mådde - "det ser ut som att du har så ont att du vill dö".
Då bröt jag ihop fullständigt. Mamma fick leda mig till soffan där jag låg och fulgrät som ett barn. Jolle var snäll och servade mig vatten och frukost.
Jag hatar att känna mig så liten. Som tur är så stabiliserandes mitt mående mer under dagen och skakningarna avtog.

Med tanke på föregående morgon så var jag inte taggad på att vakna imorse. Jag förväntade mig samma helvete som igår men förvånansvärt nog så gick det bra! Inga skakningar, ingen överdriven hjärtklappning. Jag är glad att jag ändå tog beslutet att ge det ett försök till.
Den enda negativa påverkan tabletten haft på mig idag är att jag fick ett litet mental breakdown igen. Kände mig bara så missförstådd, som att omvärlden tänker att jag bara ska rycka upp mig och sluta tro att jag har så förbannat ont, så ännu en gång har jag bölat ögonen ur mig tills ögonlocken svullnat upp.
Jag antar att dessa gråtattacker är den där klassiska biverkningen på antidepp - man mår sämre innan det vänder till det bättre. Och då tar jag den i smärtlindrande syfte och inte för att psyket på något sätt varit instabilt. Dessutom dök tanken på möjligheten att avsluta mitt eget liv upp igår kväll igen. Inte lika kraftigt och seriöst som tidigare, mer som en påminnelse om att "hallå, jag är också ett alternativ!"

Nu har jag bara ätit tabletten i två dagar så det är svårt att säga om den har någon effekt mot mina smärtor. Jag inbillar mig att nacken är lite snällare, men för käkarna finns det absolut ingenting som biter.


På tal om käkar så ringde jag tandläkaren ännu en gång då det finns en möjlighet att det är mina visdomständer som ställer till det. Tempen har legat på som högst 37,8 den senaste veckan så de ville inte ta emot mig, trots att min läkare sagt att jag kan vistas ute och inte känna mig rädd för att smitta så länge den är under 38 grader.

Det blev en mindre pingpongmatch mellan Folktandvården här i Gagnef och nån akutmottagning i Falun. Istället för att få komma på ett akutbesök som jag hade hoppats på så skrevs det till slut ut antibiotika och bakteriedödande munskölj. Så nu blir det antibiotika tre gånger per dag, plus skölj två gånger om dagen i en vecka. Jag har samma inställning som Folkhälsomyndigheten nu för tiden - hoppas på det bästa men förbereder mig för det värsta, lol.

Jag har en plan B som är på gång men den delar jag med mig av senare beroende på om den blir av eller inte och beroende på vad min läkare säger. Eller om jag genomför den oavsett.

8 kommentarer:

 1. Men alltså det här är så inhumant!! Finns det något man kan göra för att hjälpa till i situationen? Varje gång jag går in på bloggen önskar jag att du skulle ha kommit med positiva nyheter, men nej... Helt sjukt att det bara får fortsätta och att din vardag och ditt liv består av evigt kämpande. Kram och önskar att jag kunde hjälpa till på något sätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev på riktigt tårögd av din kommentar, tack fina du <3 Jag tycker också att det är inhumant men efter så här lång tid så gör man det lilla man kan för att klara varje dag.

   Det finns tyvärr inget någon annan än vården kan göra och varje litet moment tar sin tid. Men så himla fint av dig att du ens tänker tanken.

   Kram!

   Radera
 2. Hallå, tänkte svara dig på öppet spår på bloggbevakning men folk är så jävla sura där så klickade in mig här istället.

  Jag är tandsköterska så tänkte bara ge dig lite tips.
  Även om Folktandvården har stängt så finns det speciella folktandvårdskliniker som har öppet just för sjuka personer nu, dom kommer vara klädda i tält men det får du stå ut med isf. Vet inte var du bor och du får kanske räkna med att åka en bit för att komma till en sådan klinik. Alla som har ont har rätt att få tandvård oavsett om man är febrig eller ej.

  Har dina visdomständer kommit upp? Har du någon lagning på någon av dina övriga tänder på den sidan du har ont? Det måste inte nödvändigtvis vara visdomstanden som spökar, kan vara någon av de andra också. Om du tar en tesked eller liknande, knacka försiktigt på tänderna en och en i området. Är det någon tand som det gör skitont att knacka på? Du kan även prova att ta en isbit och hålla emot varje tand för sig, är det någon av tänderna som gör jätteont då?
  Om du känner längs käkbenet under tänderna, mellan tandköttet och kinden så att säga, gör det ont någonstans då när du drar med fingret?

  När du sköljer med corsodyl så kan tänderna och tungan bli missfärgade, oroa dig inte för det. Det på tungan slits bort och det missfärgade på tänderna får tandläkaren putsa bort när du är där nästa gång.

  Det är hemskt med tandvärk, jag hoppas verkligen att du får hjälp. Tänk på att fullfölja hela kuren med antibiotika, om du tål vanliga smärtstillande så går det bra att kombinera tex Ipren och Alvedon, ta dessa enligt paketet så håller du dig så smärtlindrad som det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad snällt av dig! Har absolut inget emot att bli undersökt i tält eller personer i rymddräkter, det har noll betydelse och jag är inte alls tandläkarrädd 😊 Folktandvården sa att Falun tar emot akutbesök men det blev en pingpongmatch som sagt. Får köra klart antibiotikakuren och ringa igen sen om det inte går över.

   Alla fyra visdomständer har ploppat upp halvvägs typ, vissa är halvt täckta av tandkött fortfarande.

   Provade nu att knacka med en sked. Det är konstigt nog mer känsligt på vänster sida nu än höger. Det gör inte jätteont och känns inte som att jag riktigt kan avgöra vilka tänder som skulle vara "dåliga". Har som ett starkt tryck upp i gommen 🤔 Vet inte om det säger dig något?

   Tack så jättemycket för din kommentar hur som helst!

   Radera
  2. Hm.. konstigt att dom bollar bort dig och delar ut antibiotika utan att ens ha sett hur det ser ut.. oavsett, bra att du ska ringa igen, krydda lite gärna och säg att du håller på att dö typ. Säger dom nej, be att få prata med kliniksamordnare eller chef, då får du nog en tid ;)

   Det är bra att det inte är superkänsligt när du knackar på tänderna, då är det som det ska på den fronten.
   Är det visdomstanden i höger överkäke eller underkäke som spökar? Han du se hur det ser ut runt om, är det lite svullet och gör ont när du petar med tandborsten?
   Jag förstår att du har corsodylskölj hemma men egentligen tycker jag dom borde rekommenderat gelen av samma sort, den använder man tillsammans med en "tuft"-tandborste, det är en borste med bara en liten spets typ, googla så får du se. Man tar en liten klick gel på borsten och kleggar runt vid visdomstanden, man ska gärna gräva lite runt tandköttet även om det gör svinont för då kommer gelen dit den ska. Med gelen får du mer effekt för ditt problem, sköljen använder man mer om man har allmänna problem i munnen där hela munhålan behöver bakteriedödande effekt, tex efter en operation eller liknande. Sköljen har svårt att komma ner under tandköttet.

   Det kan vara så "enkelt" att det kommit ner matrester under tandköttet som irriterar och gör ont, då spolar man ur hos tandläkaren och ofta blir det bättre efter det. Därför förstår jag inte varför dom skriver ut antibiotika utan att ha sett vad problemet är.. :/

   Radera
 3. Ja, det är väldigt konstigt. Kändes som en quick fix för att slippa ta emot mig 😂 Funderar på om det kan vara bihålorna annars. Har kollat tänderna på underkäken noga och jag tycker inte att det varken känns eller ser irriterat ut. Dock så ser det trångt ut.

  Nu när du säger det så var det faktiskt gelen jag skulle ha köpt. Skickade min pappa på apoteket men han kom hem med skölj, haha.

  Önskar jag var en sån som kunde överdriva och vara på ordentligt men jag är för snäll för det tyvärr (måste öva på det). Syrran blir irriterad för att jag låter så trevlig i telefon men det är inget jag tänker på själv.

  Just nu är det på vänster sida både uppe och nere, mindre ont på höger sida. För nån dag sen var det höger underkäke, hade som en liten bula på kinden. Lite konstigt att det växlar så så jag funderar på om det kan vara bihålorna 🤔

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm.. att det skiftar så från sida till sida skulle kunna kopplas till att du pressar tänder eller gnisslar. Kanske när du sover, det är vanligt. Men att du hade en bula på sidan om kinden talar emot det.
   När man är svullen pga tex visdomstand som spökar så brukar man bli svullen precis under örat, ner under käkvinkeln och lite ner mot halsen. Var du svullen eller var det en bula? Tänker att det kanske var ett sammanträffande där du var svullen i huden, från tex en innebrännare eller liknande. Är man svullen från tandproblem är det rätt karakteristiskt att man får en mer utbredd svullnad liksom.

   Kan helt klart bero på bihålorna men ofta när man har besvär från dom så sitter smärtan vid sidan om näsan och upp i pannan, där bihålorna sitter.

   Hm.. om besvären håller i sig, tandvården inte tar emot dig, så finns det bettskenor att köpa på apoteket, dom är lite klumpiga men går att forma till hyfsat. Prova att sova med en sådan ett par nätter, blir besvären mindre kan det vara att du får problemen pga tandpressning. Man kan göra en individanpassad bettskena hos tandläkaren som sitter som en smäck, inte är klumpig och hjälper mycket bra mot sådana problem.

   Blir fundersam när du säger att symtomen skiftar så.

   Radera
  2. Jag vet att jag gnisslar tänder när jag sover men det konstiga är att jag mår som bäst när jag vaknar och så sätter smärtan in strax efter att jag gått upp ur sängen.

   Har provat att trycka lätt över bihålorna och det framkallar huvudvärk.

   Jag är svullen från underkäken till strax nedanför käkbenet (highlighter-området).

   Jag kan verkligen ingenting om varken tänder eller bihålor, men tänker att med bihålorna kanske det är rimligare att det kan byta sida? Har haft ont i båda sidorna men de senaste dagarna har det varit mer framträdande på ena sidan.

   Väntar på tid till bettfysiolog men ska absolut prova med köpt skena om det drar ut på tiden 🙂

   Radera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)