Sofia Vähäjylkkä: Koloskopi och presenter

fredag 6 september 2019

Koloskopi och presenter

Det var en riktigt lång och utmattande dag igår men bilfärden till Stockholm och från Stockholm till Kil gick bättre än vad jag någonsin hade kunnat hoppats på. Det är en ren tur att hjärndimman har lättat precis till det här tillfället men jag är så himla tacksam över det.

När vi väl var på Ersta sjukhus igår och koloskopin var genomförd kände jag mig både besviken och lättad på samma gång. Det var ganska häftigt att få se hur sin egen tarm såg ut inifrån men den såg jättefin ut vilket betyder att jag inte har någon inflammatorisk tarmsjukdom. Såvida inte vävnadsproverna visar något förstås men det brukar de i princip aldrig göra om man inte ser något på en gång (tar ca 6 veckor att få svar).

Vad betyder då detta? Förmodligen att mina magproblem jag haft i över tio års tid beror på IBS. Detta är dock inte orsaken till att jag är sjuk idag då IBS varken ger feber eller ledvärk vilket läkaren förklarade för mig igår. Däremot kan sjukan förvärra mina redan befintliga magproblem.

Svaren från koloskopin skickas till reumatologen då det var dom som remitterade mig till mag- och tarm. Jag hoppas innerligt att de eller vårdcentralen kan ta dom där antikroppsproverna på reumatiska sjukdomar som jag tjatat om i månader nu. Varför det inte tagits har hela tiden motiverats med att koloskopin ska genomföras först så nu tycker jag att dom kan ta dom och sluta hitta på andra förklaringar. Reumatologen har sagt till mig att be vårdcentralen om proverna, psykläkaren och Ersta likaså. Det är bara vårdcentralen som är vrånga.

Vad jag har förstått så sätter man diagnosen IBS alltför lättvindigt idag och jag tänker inte låta dom göra det och mena på att det är därför jag är sjuk. Det är orimligt. IBS och utmattningssyndrom är mycket troligt men det förklarar inte hela bilden.


Igår kväll när vi kom fram till Kil hade vi (Daniel) kört i över sex timmar så vi var båda väldigt trötta. Daniels lillasyster fyllde år så vi valde att åka och överraska henne och det var bland det finaste jag sett då hon inte hade någon aning alls om att vi skulle komma. Det var glädjetårar och kramar utan dess like. Inte varje dag man ser det hos en 11-åring.

Annie fick sin present, och sen fick även jag en av mina fina svärföräldrar för att jag nyss fyllt år. Daniels mamma är en riktig hejare på presenter måste jag säga då hon föreslagit Carolina Gynnings vinglas utan någon aning om att jag samlar på dom. Blev så himla glad! Kommer att älska att dricka ur dessa fina skapelser. Trots att jag varit sjuk i år så har årets födelsedag varit bland de bästa i mitt liv. Så tacksam. ❤️

2 kommentarer:

 1. På sitt sätt knäppt såklart (men tror du fattar hur jsg menar), men jsg blev ledsen över att de inte hittade något. Förklaring kan leda till behandling som kan leda till bättre mående... hoppas verkligen de fortsätter utreda nu för just nu har du allta främst ett enormt lidande.
  Kryakram
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår precis vad du menar och jag blev ledsen över det själv med. Det enda jag vill ha är ett svar liksom. Samtidigt är det skönt att det inte behöver göras om en massa koloskopi er.

   Tack fina fina du. Dina kommentarer värmer verkligen!
   Kram

   Radera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)