Sofia Vähäjylkkä: 26 saker jag lärt mig i mitt 26-åriga liv

torsdag 5 september 2019

26 saker jag lärt mig i mitt 26-åriga liv

Jag gjorde en liknande lista för tre år sedan som jag döpte till "23 saker jag lärt mig i mitt 23-åriga liv" - den finns här för den som är sugen på att läsa den. Här kommer en uppdaterad version à la 26 saker jag lärt mig i mitt 26-åriga liv.


1. Att man blir kinkigare med maten när man flyttar hemifrån och ska lägga sina egna pengar på det. Iallafall jag. Jag kan nästan bli irriterad på mig själv hur kräsen jag har blivit, allt ska vara top notch och smaka restaurangigt. Vad hände?!

2. Att inredning är roligt. Jag kan inte minnas alla gånger suckat och stönat när jag följt med mina storasystrar eller mamma till diverse inrednings- och möbelbutiker. Jag verkligen hatade det. Nu är jag den där dryga syrran själv och kan inte få nog av inredning. Tänka sig hur det kan bli.

3. Att ingenting är svart eller vitt. Verkligen ingenting. De där gråskalorna kan vara mastiga och jobbiga att beta sig igenom men längs vägen inser man att det är sjukt intressant hur i princip ingenting kan skrivas i sten. Och man blir aldrig fullärd.

4. Att man inte ska tro på allt man läser och ser. Aftonbladet, SVT och Expressen var förr fakta för mig, idag inser jag att det inte finns något som heter oberoende journalistik. Alla medier är präglade av sina värderingar och fördomar, och jag tycker det är en skam att man ska få lov att betala för public service när den inte alls förmedlar det den påstår sig att göra.

5. Att almanackor och fylla i själv-böcker är det bästa som finns. Min inre boknörd från när jag var liten lever definitivt kvar. Jag älskar böcker.

6. Att kunskap faktiskt är makt. Det finns få känslor som är så fantastiska som när jag suttit och sugit i mig kunskap. Utan kunskap kan man inte förverkliga stora saker. Med kunskap växer möjligheterna att åstadkomma bra saker på ett sätt jag inte trodde var möjligt. Jag skulle kunna plugga hela livet utan problem, jag älskar det.

7. Att det inte är värt att köpa jackor utan huva när man bor i Sverige. Så skönt att bara kunna fälla upp den när det regnar och slippa konka på paraplyn.

8. Att man ska våga följa sina drömmar även om ens omgivning tvivlar på om man kommer att klara det. Jag har fått höra många tveksamheter när jag berättat att jag vill jobba inom psykvården. Att det ska bli för jobbigt för mig, att det ska påminna för mycket. Få personer har peppat mig och väckt den gnistan som jag tror behövde väckas. Jag är evigt tacksam för de människor som gjort det, för ett tag hade jag faktiskt lagt mina drömmar helt på hyllan baserat på att ingen trodde på mig.

9. Att mackor är livet. Skulle jag få lov att leva på en sak resten av mitt liv skulle jag välja mackor. Min familj har många gånger fått lov att i princip tvinga mig att äta mat för att jag så ofta väljer bort det för mackor. Mackor är kärlek.

10. Att djur är fantastiska i all typ av vård. Djur har en förmåga att känna av hur man mår på ett sätt som är obegripligt. Jag tror på riktigt att jag inte hade levt idag om det inte vore för Bosse.

11. Att diverse kroppsvätskor egentligen inte är ett dugg pinsamt att prata om. Jag är så glad över undersköterskeutbildningen jag gick. Mens, bajs och kiss blev så mycket mer normaliserat och det är så det ska vara. Det är naturligt, varför ska det gömmas? Weird.

12. Hur man serverar mjukglassar som inte ser ut som bajskorvar. Jag lovar, det är svårare än man tror!

13. Att det är en myt att man börjar gilla något när man ätit det tio gånger. Jag har smakat på ägg hundrasjuttioelva gånger och vill genuint tycka om det men det går inte.

14. Att jag hatar folk som delar videos, bilder och artiklar på djur som far illa eller blir misshandlade. Sorry, men ni förstör faktiskt mitt liv när ni gör så. Ni sticker en kniv i mitt hjärta. INTE OK.

15. Ha aldrig din favoritlåt, eller bra låtar över huvud taget, som väckarklocka. Det slutar alltid, och då menar jag ALLTID, med att du hatar den.

16. Det är roligt och trivsamt att vika tvätt (vem är jag ens).

17. Att skolan är sämst på att lära en vissa basala saker inför vuxenlivet. Varför lär man sig inte hur man betalar räkningar? Mer om psykisk och fysisk ohälsa som är det viktigaste som finns? Mer om hur man sköter sin ekonomi och t.ex. sätter upp en budget?

18. Att det alltid är trevligare att städa och plocka när man är ensam hemma. Varför är det så egentligen? Finner inget rofyllt i det när Daniel är hemma, haha.

19. Att vuxna inte är mogna, trevliga och goda människor alla gånger. När jag var liten hade jag en så romantiserad bild av vuxenlivet att det blev en liten chock, och en sorg, att inse att det inte var så. Vuxna människor kan bete sig hemskt och barnsligt. Ordet vuxen har fått en helt annan betydelse för mig än vad det var när jag var barn.

20. Allt som krävs för ett körkort. Bara det förtjänar jag en eloge för tycker jag. Hatisk och pessimistisk som jag var och ville cykla i hela mitt liv, hahaha.

21. Att Happy Kitchen i Karlstad har Sveriges godaste sushi. Ät där och sushi kommer aldrig vara sig likt igen någon annanstans.

22. Att min piercare hade rätt om att tungan är det ställe det gör minst ont att ta hål i. Konstigt, tänkte jag först men han förklarade att det i princip bara finns "slamsor" (fräscht ord) i mitten av tungan. Det gick så fort att jag knappt hängde med när jag tog hål. Dagen efter när tungan svullnat till sin dubbla storlek gjorde det ondare men själva håltagningen var inga problem.

23. Att en riktigt fina svenska sommardagar klår alla utlandssemestrar. Svensk sommar är det bästa som finns.

24. Att puderfoundation alla dagar i veckan går före flytande. Så befriande att aldrig behöva känna att man har en kaka i ansiktet.

25. Att jag inte alls bryr mig särskilt mycket om musik. När jag gick på högstadiet och gymnasiet var det livsviktigt att hänga med i nya trendiga låtar och hitta bra som man kunde dela med varandra. Idag orkar jag inte. Musik är överskattat.

26. Att jag är extremt självkritisk och att det är en av mina sämsta egenskaper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)