Sofia Vähäjylkkä: Sömn, tuppar och sjukmisstankar

tisdag 27 augusti 2019

Sömn, tuppar och sjukmisstankar

Fyra och en halv timmes sömn resulterade i att jag vaknade 03:30 idag. Hunden fick sin morgonpromenad vid sju och vid åtta lyckades jag somna om så jag åtminstone fick två timmars sömn till. Har precis ätit frukost nummer två och släppt ut Bosse på gården. Det dryga är bara att grannens tupp snackar med tuppen en längre bit bort. Dom verkar ha kuckeliku-tävling varje förmiddag...

Just nu är jag klarare i sinnet än vanligt trots huvudvärk. Ska försöka låta bli smärtstillande så jag inte hamnar i en hjärndimma igen men vi får se hur det går. De senaste 19 dagarna har jag tagit två Alvedon (biter väldigt dåligt men är snällare mot magen) och tre Treo. Vågar man ta en Treo till tro? Det enda som funkat på mig under hela sjukdomsförloppet är antiinflammatoriska läkemedel så det borde ju tyda på att det är just något inflammatoriskt jag drabbats av.
Samtidigt har jag läst på om Crohns sjukdom vilket koloskopin är till för att undersöka och där står det att antiinflammatoriska läkemedel kan förvärra. Dilemman, dilemman.


Något tråkigt är att min första läkare på vårdcentralen har slutat och den nya känns mindre förstående. Låg misstanke om reumatism säger han medan han misstänker IBS och utmattningssyndrom. Jag har dock aldrig hört att man får symtom från leder, ögon och hud av IBS, och inte heller feber. Tycker det låter orimligt. Utmattning är det ingen tvekan om för mig men IBS är väldigt tveksamt tycker jag. Är ni kunniga inom ämnet får ni gärna upplysa mig.

10 kommentarer:

 1. Är inte alls kunnig inom området men har du kollat upp om ME/CFS är något som stämmer in på dig? Oavsett vad det är hoppas jag du kan få reda på vad det är du drabbats av. Så du har nåt att förhålla dig till iaf. Hoppas allra mest på bättring förstås. Ge inte upp! /Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för stödet! Jag har läst om ME/CFS men vägrar och vill inte tro att jag har det. Det vore bland de värsta beskeden 😥 Men tack för upplysningen.

   Radera
 2. Hej, du verkar ju redan ha koll på det men ja, vid inflammatorisk tarmsjukdom (jag har ulcerös kolit så inte crohn men många saker gäller båda sjukdomarna som jag förstått det) så är många de flesta smärtstillande dåliga (jag har annars relativt god hjälp av Naproxen vid huvudvärk men den måste jag numera undvika så mycke tider går) dåligt. Dels att de ökar risken för att få ett skov. Men än mer kontraindicerat när man har skov. Då är det verkligen NEJ för typ allt annat än alvedon.
  Sen tänker jag att inflammatoriska tarmsjukdomar ju ger symptom såsom tex utmattning. Jsg har båda diagnoserna o det känns som att de ”göder” varandra. Läkarna på gastro har även tagit upp just att min utmattning kan hänga ihop med tarmsjukdomen så inget jag hittat pl själv. Sen är ju de inflammatoriska tarmsjudnomarna autoimmuna o som jag fattat det ökar då risken för fler autoimmuna sjukdomar. Som ju därmed kanske skulle kunna förklara dina symptom tänker jag. Hos mig hudd de en glutenintolerans när de gjorde en gastroskopi för att se att det inte var en crohn (istället för ulcerös kolit) jag hade. Blodproverna hade inte visat på glutenintolerans men biopsin gav svaret att jag förutom ulcerös kolit har en glutenintolerans.
  Kanske inte riktigt detta du undrade men skrev ändå mina tankar.
  O så vill jag hejja på med diet o laxering, jag gjorde det för ngr veckor sedan. Tyckte både förberedelserna o undersökning gick över förväntan (men de fick ge smärtstillande när jag tyckte det gjorde lite för ont=de tyckte jag verkade för plågad).
  Lycka till!
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Jag äter smärtstillande då misstanken om Crohns är lite 50/50 och det hjälper mig att orka mer gällande utmattningen, även om jag vet att det är dåligt vid eventuell Crohns. Skönt att höra att tarmsjukdom och utmattning kan ha en koppling. Jag tror knappast att jag är utmattad av andra anledningar än fysiska. Glutenprover har visat negativt för mig med men hade velat göra en gastro för att vara säker då min mamma är glutenintolerant.

   Har hört mycket skräckhistorier om koloskopi så skönt att höra något lugnande om det.

   Tack för att du delade med dig, det är betryggande. ❤️

   Radera
 3. Jag förstår helt att du tar smärtisar när du inte ens vet om de spelar ngn roll. Jag tycker det kan vara omöjligt att avstå ibland trots att jag vet att fet är dåligt för mig. Du måste ju överleva situationen som den är nu om det visar sig vars crohns så får du bu behandling som både gör att du sannolikt kan ta smärtisar ibland även med den diagnosen o förhoppningvis även få mkt mindre värk (jag har mkt mindre huvudvärk efter att ha fått ulcerös kolit o celiakidiagnoserna).
  Hoppas du kan driva igenom behov av gastroskopi om ni inte hittar svaret via koloskopi, el kanske oavsett. För många av dina symptom skulle ju kunna höra ihop med både inflammatorisk tarmsjukdom o celiaki. Förstår att det är omöjligt för läkarna att kolla allt men man blir ju ändå galen när man mår dåligt o behöver svar för att ha en chans o ta sig vidare. Man ber ju knappast om en gastroskopi för att det är skoj 😨
  Jag upplever att all personal jag träffat på ersta, varav jag varit på endoskopieneten allt för många gånger senaste 1.5 året (fast många gånger ”bara” gjort sigmoideoskopi), är både gulliga o kompetenta. O vid koloskopi kan man alltid få medicin vid behov.
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag som tyckt att huvudvärk har varit ett opassande symtom på tarmsjukdomar, har inte läst något om det iallafall. Ska absolut försöka få igenom en gastro om inte koloskopin visar något. Min läkare på vårdcentralen misstänker ju IBS men då lär allt annat uteslutas först innan diagnosen sätts.

   Har gjort en rektoskopi men den var svårbedömd. De hittade små blåröda fläckar precis innanför analöppningen som beskrevs som "misstänkta hemorrojder" samt lättblödande slemhinna men det var allt.

   Ja, man blir verkligen desperat efter svar. Har gått 7 månader nu och det börjar tära på psyket vilket är extra jobbigt i och med att jag är bipolär och hade ett tag självmordstankar som kom i attacker, allt för att jag inte orkar vara så sjuk mer. Mycket laborering med medicin där också så inget är riktigt hundra.

   Har både reumatism, glutenintolerans, psoriasis och Crohns i släkten och än så länge är inget 100% uteslutet mer än att man via standardprover inte tror på varken reumatism eller gluten. Har ständigt lätt förhöjt CRP men det säger ingenting enligt läkarna.

   Härligt att höra att Ersta är bra. Har bara hört gott om dom faktiskt :)

   Radera
  2. Jag har inte heller hört/läst om att huvudvärk skulle vara kopplat till tarmsjukdom. Men tänker att det kanske hänger ihop på nåt sätt, mer el mindre. O oavsett är jag tacksam över att ha mindre besvär med huvudvärk iaf, det räcker med övriga besvär.
   Jag håller tummarna riktigt hårt för att läkarna mkt snart hittar sätt att hjälpa dig så att livet blir mindre plågsamt.

   Radera
  3. Ja, det låter rimligt. Var kommer huvudvärken annars ifrån? 🤔 Innan denna sjukperiod hade jag nästan aldrig problem med huvudvärk och jag har aldrig haft migrän heller.

   Ja, det räcker definitivt som det är med alla symtom.

   Tack fina du. Hoppas att det kan lätta så mycket det bara går för dig med!

   Radera
 4. Precis min tanke, hv måste ju komma från nåt o för vissa av oss kanske det är lite ovanligare orsaker.
  Förstår det.
  Tack!
  /Maria

  SvaraRadera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)