Sofia Vähäjylkkä: Det stora medicininlägget

fredag 23 augusti 2019

Det stora medicininlägget

Efter att ha snurrat runt i psykkarusellen i 10 år så har jag hunnit prova en hel del läkemedel. Många uppskattar att få höra andras tankar och tycke så jag tänkte att jag lika gärna kunde dela med mig här.

Kom bara ihåg att vad som funkar är extremt individuellt och gör inga medicinjusteringar utan att prata med läkare först!

Antidepp:
SSRI

Cipralex/Escitalopram/Citalopram
Om jag minns rätt så var Cipralex det första SSRI-preparatet jag provade och denna åt jag också under en längre period. Jag minns att jag själv inte tyckte att den gjorde någon skillnad men min omgivning tyckte att den gjorde mig bättre. En bra medicin skulle jag tro men den hade inte allt jag behövde varför den byttes ut.

Fluoxetin
Som att äta sockerpiller skulle jag säga. Jag vart inte bättre och inte heller sämre.

Paroxetin
Samma som ovan.

Antidepp:
SNRI 

Venlafaxin
När vi la SSRI-preparaten på hyllan och testade på antidepp i form av SNRI istället så hände det saker, iallafall i kombination med Seroquel. Dessa två piller blev hela min grund att stå på och jag mådde väldigt mycket bättre psykiskt. Venlafaxin kallas i bipolärkretsar ibland för "rävgift" och jag kan delvis hålla med. Glömmer du att ta en tablett eller är under nedtrappning så kan du få sjukt obehagliga symtom. Jag brukar kalla det för att jag får stötar i huvudet. Det räcker med att du flyttar blicken en millimeter och hela huvudet får en stöt. Man har blivit rätt bra på att ta sin medicin kan jag säga, haha. I övrigt är medicinen den bästa antidepressiva jag provat.

Stämningsstabiliserande:

Seroquel/Quetiapin
Jag älskade verkligen Seroquel av hela mitt hjärta men biverkningen med ohållbar och handikappande trötthet gjorde till sist att jag fick lov att sluta med den. Jag mådde extremt bra psykiskt av den men var så trött att det blev ett problem i vardagen. Det läskiga är att när jag slutade med den här medicinen i november förra året så var det som att jag vaknade ur en flera år lång dimma. Lite sorgligt men tyvärr funkade det inte.

Lamictal
Fantastisk mot psyket men även här för mycket biverkningar. De symtom jag redan hade, så som ledvärk, huvudvärk, muskelvärk osv, förvärrades och det var bara att sluta. Insomnia är också vanligt vilket jag fick känna på ordentligt i vintras, men då gick jag heller inte på några sömnmediciner vilket var dummaste idén ever.

Abilify
Har inte märkt av någon skillnad i mitt psykiska mående av Abilify men då jag började äta som en häst, gick upp i vikt och dessutom blev förstoppad så sattes denna nyss ut.

Sömnmediciner:

Lergigan
Sömnlös i mååånga timmar för att sedan ligga som en klubbad säl och vara totalt oförmögen att ta mig upp ur sängen. Nej, ingenting för mig.

Atarax
Bra mot utslag, hahaha. Annars för vek medicin tyvärr.

Theralen
Theralen förknippar jag med hangover och enligt min läkare på psyk så är det inte konstigt då det är en vanlig biverkning. Fungerar förstås inte.

Propavan
Har väldigt delade åsikter om Propavan. Den funkar absolut men jag slutar alltid med den förr eller senare pga att jag blir för dåsig dagen efter. Annars har jag nog inget att anmärka på. Tror det är tredje eller fjärde gången jag äter den nu.

Seroquel/Quetiapin
Superbra för att somna men är död hela resten av dagen som sagt. Sjukt att Seroquel inte är ren sömnmedicin så bra som den funkar för att få sova.

Imovane
Bra medicin men som även den slutat fungera. Det kan bero på tillvänjning och konstigt nog så känns det som att den funkat sämre och sämre trots att jag i början bara tog den några gånger om året.

Stilnoct
Okej, nu snackar vi! Den här medicinen är sjukt bra men den ger också en biverkning där man kan göra konstiga saker som man inte kommer ihåg dagen efter. Det konstigaste jag har gjort hittills är att jag har dukat upp fredagsmys med vindruvor och ostbågar, skrivit inlägg på Facebook ett x antal gånger samt klagat på att Daniel äter upp vindruvorna för fort och pratat i telefon utan att jag minns ett skvatt av det. Plus en grov ångestattack då jag bara ville dö. Sjukt obehagligt. Dock tycker jag att Stilnoct funkar väldigt bra i övrigt men i och med att min impulskontroll blir dålig så är den rent utsagt farlig om jag samtidigt mår dåligt psykiskt.

Nitrazepam
Började med denna i tisdags så den är rätt outvärderad. Än så länge funkar den helt okej men har fortfarande sjukt svårt att somna och blir dåsig dagen efter. Kan hända att denna byts ut mot Flunitrazepam men det är oklart för tillfället.


Så här ser en veckas medicinranson ut för tillfället. På morgonen: 150mg Venlafaxin, p-piller och de två bruna pillrena är kosttillskott. Till kvällen: 75mg Venlafaxin, 50mg Propavan, 10mg Nitrazepam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)