Sofia Vähäjylkkä: 4 grymma boktips

fredag 10 maj 2019

4 grymma boktips

Eftersom jag varit sjuk så länge så har jag hunnit plöja en hel del böcker via Storytel. Jag föredrar egentligen att läsa böcker i fysiskt format men eftersom mina ögon och min hjärna inte orkat det i början av sjukdomen så laddade jag ner Storytel istället. Här är fyra grymma boktips från mig!


Så som jag minns det - Mikael Persbrandt

Den här boken får en att både hata och älska Micke Persbrandt. Han har haft en riktigt tuff resa genom missbruk, skandaler och psykisk sjukdom och har betett sig som ett riktigt svin emellanåt - något han inte hymlar om. Jag förvånas över, men beundrar, hans kreativa ådra nåt så oerhört och förfäras över det beteende han haft gentemot sin omgivning. Micke har samma diagnos som jag (bipolär typ 2) vilket var anledningen till att jag började lyssna på boken men tyvärr så fick diagnosen inte en jättestor del i boken, iallafall inte förrän i sista delen av boken. Den är oerhört skickligt skriven och Carl-Johan Vallgren ska därför ha en stor eloge för hans fantastiska sätt att skriva. Absolut läsvärd.

Så lärde jag mig att älska min kropp - Linda-Marie Nilsson

Jag har varit skeptisk till influencerböcker, mycket sedan jag läste Kissies bok som jag tyckte var riktigt dålig tyvärr. Det märks när en person inte är författare eller har ett genuint intresse för att skriva och det tappar mig totalt tyvärr. Linda-Marie är däremot riktigt bra (hon har ju jobbat som journalist så det kan förklara en del) och boken är intressant från början till slut. Även om jag själv inte har gjort exakt samma resa så känner jag igen mig och lever mig verkligen in i det hon berättar. Den här boken har ett riktigt bra budskap och borde läsas av alla ungdomar framförallt.


Skärvor av ett liv - Hedi Fried

En bok som är något seg i början men väldigt gripande när man kommer in i den. Jag har alltid haft ett intresse i förintelsen och det är något som alltid har berört mig. Hedis historia är fruktansvärd men så himla viktig! Det är sorgligt att den generation som kan dela med sig, de som faktiskt var där, snart är borta. Ge inte upp efter de första kapitlen, ni kommer garanterat att fastna sen.

Det stora könsexperimentet - David Eberhard

David Eberhard är både psykiater, författare, debattör och överläkare inom psykiatrin. Det jag gillar är att han vågar stå upp emot "trendåsikter" som faktiskt motsäger vetenskaplig forskning helt och hållet. Han tar upp dagens feminism och de vetenskapliga belägg som finns för att män och kvinnor faktiskt är olika. Det är kontroversiellt för många men det David tar upp är en riktig väckarklocka. Det är sjukt att feministrörelsen, bara sådär, motsäger så mycket vetenskaplig fakta och att de får så mycket stöd i något som i mångt och mycket är motbevisat. Män och kvinnor ÄR olika och det på fler plan än bara genitalierna. Det här är en bok som många skulle behöva läsa. Att sätta sig emot vetenskaplig forskning med stark signifikans för att något är rätt eller fint att tycka är bedrövligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)