Sofia Vähäjylkkä: Sjukdom och tacksamhet

söndag 28 april 2019

Sjukdom och tacksamhet

I lite mer än en vecka fick jag känna på mitt normala liv mer än vad jag någonsin hade kunnat tro. Den senaste veckan har dock sjukdomen gjort comeback. Huvudvärken är tillbaka, lika så extrem trötthet och ljuskänslighet. Det är inte alls lika grovt som det var i början men solglasögonen är på stora delar av dagen igen och smärtstillande har jag fått lov att börja ta i större utsträckning. Jag kan inte låta bli att bli riktigt besviken samtidigt som jag försöker vara tacksam för att jag fortfarande orkar duscha och sitta uppe utan att sova bort dagarna av ren utmattning.
Det är så svårt när det vänder på det här sättet. För en vecka sedan mådde jag bra av varma duschar, sol och motion. Nu orkar jag mindre och känner av huvudvärken mer när jag rör på mig. I och med lång tid av stillasittande och dagar spenderade i sängen så har jag blivit plufsig. Det är tråkigt för jag trivs inte i det men samtidigt är vikten mitt minsta problem just nu.

Jag har läst på en hel del om antiinflammatorisk kost och har sedan igår gjort en ansträngning att få i mig mer av bland annat grönsaker, frukt och nötter samt att dricka mer vatten och dokumentera hur mycket vätska jag får i mig. Är det reumatiskt detta så kan kosten göra en liten skillnad men det kan inte bota. Jag tror starkt på att det enda som kan hjälpa är medicin mot reumatism. Finns också en liten möjlighet att det kan handla om mag- och tarmkanalen också, typ Crohns eller Ulcerös Colit. Jag har dock trott på hjärnhinneinflammation eller borrelia tidigare tillsammans med läkare men haft fel så egentligen kan det vara vad som helst.

Tre månader har snart passerat och än är jag inte frisk. Det känns som att symtomen går i cykler, speciellt med lederna. Först en utmattande smärta, sedan stelhet, efter det ledförändringar och sen börjar det om. Jag tror att jag har känt av varenda kroppsdel i min kropp snart, till och med tårna ilar emellanåt. Jag har avverkat Alvedon, Ipren, Treo, Naproxen, Clarityn, Lergigan, Propavan, Imovane, Paraflex, Voltaren Gel, Omeprazol, Microlax, Nezeril och Thealoz (ögondroppar). Detta mot ledvärk, muskelvärk, huvudvärk, ögonbesvär, feber, utslag, sömnbesvär, krånglig mage osv. Det enda som funkar något är antiinflammatoriska läkemedel, men var och en funkar bara mot vissa symtom. Ledvärk i fingrar, armbågar, knän och tår gillar Naproxen som faktiskt fungerar väldigt bra, mina ömma muskler i övre rygg, nacke och axlar lindras mest av Voltaren, Clarityn mot utslag och Treo mot huvudvärk. Muskelvärken och huvudvärken försvinner dock inte av smärtstillande utan blir bara mindre påtaglig och febern har ständigt visat runt 38 grader i tre månader nu oberoende av febernedsättande eller inte.

Lång utläggning om läget nu och kanske är det inte intressant att läsa men det är som sagt så mitt liv ser ut just nu. Har tappat en hel del följare den senaste tiden också, förmodligen på grund av dålig uppdatering och enformiga ämnen men det får vara så. Hälsan går före allt.

Jag hoppas att ni som hänger kvar får en fantastisk dag idag. Njut av att vara friska (om ni är det), njut av vädret och ta en stund att känna tacksamhet för det i livet som får er att må gott.
Idag är jag tacksam över att det ändå inte är så illa som det varit, tacksam över Mockfjärd och min familj (inklusive Daniel och Bus så klart) som är min frizon och får mig att känna så mycket lugn och harmoni jag bara kan, tacksam över att jag ändå fortfarande kan njuta av att sitta ute i solen när solglasögonen sitter på och tacksam över att jag orkade gå en kort morgonpromenad med Bosse trots att tröttheten tog över och jag helst av allt ville lägga mig i sängen och sova. Tack. ❤️

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)