Sofia Vähäjylkkä: Humörgraf och fruktcravings

fredag 4 januari 2019

Humörgraf och fruktcravings

Jag inser att vissa saker blir väldigt enformiga på min blogg ibland. Typ sömn. Och jag kommer fortsätta tjata om det tills det stabiliserar sig något. Inatt (morgon snarare) sov jag tre timmar. Klockan var 06:45 sista gången jag kollade mobilen innan jag somnade, och så vaknade jag 09:45. Idag är första dagen jag faktiskt känner av att jag är matt i kroppen av för lite sömn. Innan har jag nog mer varit i ett hypoman light-tillstånd och lallat livet mer än vanligt. Det var dagens sovstatus.

Jag och Daniel åkte iväg en sväng till Borlänge för att handla lite småsaker. Vi kikade porslin (och Daniel stekpannor som vanligt, HUR kan det vara så intressant?) på Cervera där Daniel också lämnade tillbaka ett paket, åt buffélunch på Pizza Hut och gick på Cigge för att köpa nya smaker till e-cigaretterna.
Väl i Falun igen gick vi in på Ica Maxi för att handla dagens middag. Jag hade noll matsug utan ville helst bara äta frukt till middag. Får sjuka fruktcravings ibland och då ska frukten helst drickas och inte tuggas.


Vår halvfulla korg. Jag köpte frukt, mynta och choklad och Daniel mat och chips. Vi är olika i ganska mycket och det här är bara ytterligare ett bevis på det. Min juice som jag sippar på i detta nu (antar att det inte heter smoothie om man inte har i någon mejeriprodukt) består av pressad apelsin, fryst passionsfrukt, frysta hallon, pressad lime, mynta och lite sockerfri läsk med smak av tropiska frukter. Det smidigaste sättet att få den lite sötare är att ha i sockerfri läsk eller saft om man inte vill ha i rent socker. Hade dock i någon tesked socker efteråt ändå då den blev lite väl syrlig. Men god!


För att redovisa December månads humör så har ni bilden ovanför. Man ser tydligt att jag inte mådde särskilt bra under upptrappningen av Lamictal. Sex veckor tog det att trappa upp till minimidosen och det var sex veckor av konstant illamående. Jag tappade hoppet ett tag och trodde stenhårt på att jag skulle få trappa ur den de närmsta sex veckorna efter att jag kommit upp i fulldos men tji fick jag. Det är en sjuk skillnad redan från dag ett på fulldos, jag har inte haft en enda (!) dålig dag sedan dess. Däremot är illamåendet lite kvarhängande. Vissa dagar mår jag illa, andra dagar är jag nästan helt fri från det. Rent psykiskt så har Lamictal varit fantastisk för mig, det enda negativa är just illamåendet.
I och med insättningen av Lamictal så slutade jag med min tidigare medicin Seroquel (som är både stämningsstabiliserande och gör en lite trött inför natten) så utsättningen av den är anledningen till att min sömn är så fucked up. Jag har korttidsverkande Seroquel i den lägsta dosen hemma men jag vill inte börja ta den riktigt än. Väntar tills det gått käpprätt åt helvete först, haha.

2 kommentarer:

  1. de såg inte alls roligt ut, hoppas de blir bättre snart och att du får mer sömn än 3 timmar <3

    SvaraRadera
  2. Hejsan, jag är en ny läsare:) Det där humördiagrammet var himla smart, vart får man tag på sådant, i någon app? Vad bra att du hittat en medicin som fungerar för dig. Äter själv Seroquel mot bipolär sjukdom och tycker den fungerar utmärkt..

    SvaraRadera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)