Sofia Vähäjylkkä: Humördiagram och medicinutvärdering

onsdag 5 december 2018

Humördiagram och medicinutvärdering

Snacka om skev sömncykel man har om man vaknat vid ettiden i ungefär 4-5 dagar i sträck och idag vaknar jag innan halv åtta. Och har en ledig dag dessutom och inga särskilda planer jag behöver gå upp för. Jag kan verkligen bli galen på min sömn. Det är en sån där grej som många tror och säger bara är att ta tag i så blir det bättre. Jag är av övertygelsen att min sömn många gånger lever sitt egna liv. Jag kan säkert påverka den litegrann, men jag tror det är ytterst lite.

Nåväl, det är gött att vakna tidigt och vara pigg iallafall, det klagar jag absolut inte på. Tänkte också visa er hur mitt humördiagram såg ut i november nu när jag väl kommer ihåg det.Det blev en månad som var väldigt upp och ner som ni ser. Den dagen med den första blå smileyn var den dag jag började med min nya medicin. Förmodligen har den en del att göra med måendet men jag mådde ju inte helt hundra innan heller. Såg igår att min läkare på Psykiatrimottagningen satt diagnosen "Bipolär sjukdom, lindrig till måttlig depressiv episod" när jag träffade henne sist. Jag blev lite förvånad faktiskt. Själv tycker jag mig ha sett en lindrig depression men att den i princip är och var över när jag träffade henne.

Igår gjorde jag min sista upptrappning av Lamictal och är nu uppe i standarddosen på 100mg. Jag mår fortfarande illa några gånger varje dag men jag känner mig mycket mer stabil psykiskt än vad jag gjorde någon eller några veckor innan. Medicinen sägs inte heller ge effekt innan man är uppe i minst 100mg så det är förhoppningsvis nu det "börjar". Jag håller alla tummar för det. I och med att jag nu är uppe i 100mg så innebär det att jag precis börjat trappa ner min förra medicin (Seroquel). Den nedtrappningen går fortare än vad det tog för Lamictal:et att trappas upp vilket är jätteskönt. Jag ska gå från mina vanliga 150mg till 100mg den här veckan, 50mg nästa vecka och veckan därefter är jag utan den helt. Det är läskigt då Seroquel verkligen har varit min lifesaver. Det är den som har fått mig att stå på benen i så många år men det är heller inte hållbart att vara handikappande trött hela tiden.

Nej, nu är det bara att hålla alla tummar och hoppas på att det vänder och blir bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)