Sofia Vähäjylkkä: Quotes som är bullshit

tisdag 23 oktober 2018

Quotes som är bullshit


"Ensam är stark"
Det här citatet är nog det jag förstår minst av alla i denna lista. Självklart kan man vara stark ensam men alla har vi ett visst behov av andra människor. Vi är ju sociala varelser trots allt. De flesta citat är peppande och har mycket förståelse i grunden, det här är bara dystert. Särskilt om man tänker på det när man mår dåligt.

"Lev varje dag som om det vore din sista"
Jag ser verkligen syftet med det här citatet men det skulle vara helt ohållbart att leva efter det. Man skulle gå under helt om man skulle leva varje dag som om det vore den sista. Jag skulle skita att jobba, strunta i vad jag lägger mina pengar på, inte städa, klamra mig fast i min familj som en igel för att det kanske är sista gången jag ser dom. Nej, det funkar inteee.

"Man lever bara en gång"
Jag kan använda den här frasen själv ibland när jag vill yolo:a (typ "idag partajar vi som om det inte finns någon morgondag för man lever ju bara en gång") men innerst inne gillar jag det inte. Jag tror på ett liv efter döden, eller iallafall att själen på något vis lever kvar, så nä. Ingen kan veta om man bara lever en gång.

"Choose to be happy"
Att peppa för positiva tankar är bra men inbyggt i många av dessa citat är att man styr över sin egen lycka. Ja, delvis gör man säkert det, men när man lider av psykisk ohälsa kan man inte alltid välja att vara lycklig. Väldigt sällan faktiskt. När man hör såna här citat när man befinner sig i en depression eller mår väldigt dåligt så stjälper det mer än hjälper. Som att det är ens eget fel att man inte är lycklig.

2 kommentarer:

 1. Precis. Som när någon säger "Ryck upp dig" till en person som befinner sig i en riktig depression. En kommentar som känns som en örfil. D
  äremot är det viktigt att uppmuntra till egna beslut och handlingar, att inte ta på sig offerkoftan utan att ta sig vidare. En kofta är skön att ha när man fryser, men när man har blivit varm igen är det dags att hitta på något nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår hur du menar och håller med helt och fullt!

   Radera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)