Sofia Vähäjylkkä: Varför jag inte vill kallas feminist

fredag 7 september 2018

Varför jag inte vill kallas feminist


Tycker du att det är okej att kalla någon för något som denna person inte vill? Är det okej att stämpla en annan människa efter din egna definition av något, även om personen inte vill det? Förmodligen tycker du inte det.

Jag är less på hur attackerad man blir idag när man säger att man inte kallar sig själv för feminist. Jag påpekar ofta att jag är för jämställdhet, men jag skulle ändå aldrig kalla mig själv för feminist. Inte idag. Borde jag inte då bli befriad från att stämplas som det? Borde inte jag själv få välja vad jag vill bli kallad för, lika mycket som att man själv ska få bestämma vad man vill ha för pronomen?

Det är en sån stor grupp i feministsverige som strider för frågor jag inte alls vill ställa mig bakom. Jag är inte för att flickor och pojkar ska tas ifrån sina leksaker på förskolan om de råkar vara för könsstereotypa. Jag är inte för kvotering då jag tycker att kompetens ska gå före vad man råkade födas med mellan benen. Om ett mansdominerat företag har anställningsintervjuer och det söker sig både män och kvinnor till företaget, är det inte då väldigt könsdiskriminerande att neka en kompetent man arbete på grund av att han har en kuk mellan benen och att en annan arbetssökande inte har det? Det är ju att ge könet precis det värde man anser att det inte ska ha, för kön ska ju inte spela någon roll. Ser ni vad jag försöker komma fram till?

Det ovanstående stycket är bara några få exempel på vilka frågor många feminister krigar för, men det som stör mig allra mest är metoden till att höja kvinnors status. Många feminister använder en metod som går ut på att kriga ner män för att sedan kunna klättra högre själv i statustrappan. Män blir inte inbjudna till samtal och diskussioner för att de är just män. Jag tror att det hade varit en betydligt bättre metod att välkomna män, gå ihop till ett och tänka att "nu jävlar anamma ska vi fixa det här!"

Jag vet att många drar kopplingen jämställdhet = du är feminist. Jag kan förstå det då jämställdhet är grunden till begreppet, men när ordet idag associeras med så mycket skevt (det jag alldeles nyss rabblade upp till exempel) så innebär ordet till slut mer än så. Man får med en kasse skit till ett riktigt bra köp, så i slutändan var inte köpet så fantastiskt ändå. Och jag tycker det är jättesynd.

Min definition av ordet feminist är inte densamma som för dig som stolt kallar dig det. Det spelar ingen roll hur mycket man länkar och citerar ordets faktamässiga betydelse för att övertala mig, i min mening är den faktamässiga betydelsen ofta väldigt mycket svagare än den allmänna bilden av vad ett ord betyder. Alltså ger det ingen effekt.
N-ordet är ett ypperligt exempel på samma sak. Ordets faktamässiga betydelse är ingenting dåligt eller fult då det enda det betyder är "svart", men den allmänna bilden av vad ordet betyder är det och här ser vi att det verkligen kan spela roll! Lika lite som du skulle kalla någon för N-ordet, lika lite vill jag att du ska slänga ordet feminist i mitt tryne för att den faktamässiga definitionen säger att jag är det - eller för att DIN definition säger att jag är det.

Jag respekterar dig som kallar dig feminist och går alltid in med inställningen att du menar väl, men du måste också respektera mig och komma ihåg att din definition inte är min definition. Jag är för jämställdhet, är inte det viktigare än att du ska få sätta en etikett på mig? Det är lätt att döma boken efter omslaget men det är innehållet som är det viktiga.

5 kommentarer:

 1. Svar
  1. Skönt med någon som håller med!

   Radera
 2. Är så trött på feminismen. Jag förstår tanken i början med den. Det är självklart att man vill att kvinnor ska ha samma rättigheter, och möjligheter samt respekt som männen.
  Men kvotering på allt och inget tycker jag är fel. Sedan så tycker jag att man mer ska se ut efter per individ, inte kön.

  Sedan är det mycket inom jobb, sexualitet, föräldraledigheten och hälsa (fysiskt som psykiskt) som är så "upf*ckade".
  Istället för att allt ska vara 50/50.
  Så kanske det är i vissa fall som de är mer traditionella. Inget fel med det.
  Andra fall kanske man har homosexuella par. Inget fel med det.
  I vissa fall vill kvinnor ha "kvinnliga" jobb. Inget fel med det. Lika lite fel som om kvinnan vill jobba t.ex. som brandman.
  Och till föräldraledigheten tycker jag det spelar helt och hållet på om hur just deras situation ser ut. Är det t.ex. så att kvinnan har högre lön än mannan, så kanske just i deras fall vill att mannen ska ha mer föräldraledighet än kvinnan. Eller... tvärtom...


  Förlåt för den långa kommentaren. Men jag blir lite irriterad utav detta ämne. Samtidigt så är det svårt att komma ifrån det för tycker att 90% av allt som pratas om nu är just feminism...

  SvaraRadera
 3. 1. "Borde inte jag själv få välja vad jag vill bli kallad för, lika mycket som att man själv ska få bestämma vad man vill ha för pronomen?" Jo, det är precis vad du får göra. Vad är det du pratar om? Om någon försöker övertyga dig om att en feminism eftersträvar jämställdhet är detta inte att "påtvinga dig en titel", det är att belysa dig om vad ett begrepp innebär.

  2. "Jag är inte för att flickor och pojkar ska tas ifrån sina leksaker på förskolan om de råkar vara för könsstereotypa" - alltså varför ska könsrollsförespråkare alltid anta att genus ska omfatta begränsningar av människor? Vem är det _egentligen_ som begränsar ett barn genom att säga "Nej rosa är för flickor. Nej blått är för pojkar. Killar är inte prinsessor." etc etc. Genus förespråkar valmöjligheter och att öppna upp de snäva ramarna som tillskrivs oss från barnsben. Det kanske är dags att läsa på innan du kritiserar sund uppfostran?

  3. "Jag är inte för kvotering då jag tycker att kompetens ska gå före vad man råkade födas med mellan benen" - Synd att inte samhället delar denna synen, d.v.s. då vi lever i ett samhälle där kvinnors kompetenser inte tas på lika stort allvar som männens.

  4."Många feminister använder en metod som går ut på att kriga ner män för att sedan kunna klättra högre själv i statustrappan" - Vad pratar du ens om? "Många feminister" - är detta din källa? Wow. Att belysa strukturer som objektifierar, förtrycker, förminskar och sexualiserar är inte att "kriga ner män". Att ha frustrationer över dessa strukturer som objektifierar, förtrycker, förminskar och sexualiserar kan te sig genom ilska, sorg eller vrede. Är detta orimligt? Inte alls. Finns det konstruktiva sätt att också använda sig av, som "många feminister" också använder sig utav efter att de agerat ut sin vrede? Absolut. Det tillstår det även dig att göra. Om du har bättre tillvägagångsätt än att demonstrera, göra namninsamlingar, backa utsatta kvinnor, samla in pengar till våldtäktsoffer - för att bara nämna några av de fantastiska gärningar som uttalade "feminister" gör för vårt samhälle idag - varsågod. Börja redan nu istället för att trycka ner de som faktiskt gör något åt förtrycket.

  5. "Män blir inte inbjudna till samtal och diskussioner för att de är just män" Ursäkta? Alla "feminister" jag känner tar diskussioner och argumentationer i skolan, på krogen, i hemmet, på nätet, bland släkten, med sina barn osv osv. OAVSETT kön. Även jag själv. Att man tillslut inte orkar vara pedagogisk och "lära ut" basic knowledge till män i dessa diskussioner är däremot något annat - och något som jag som feministisk stolt kvinna stöttar mina medsystrar igenom. Ingen random tjej ska behöva "lära" en vuxen man att inte våldta, att inte misshandla sin partner eller att inte begå sexuella övergrepp. Men uppenbarligen krävs det många verktyg för att just lära dessa män saker de borde ha lärt sig överallt. Dock tycker jag som feminist att ALLA män ska börja steppa upp och rannsaka sig själva och sina vänner, bekanta, bröder och familjemedlemmar. För uppenbarligen har vi fortfarande en stor del män i samhället som ännu inte förstått vitsen med respekt.

  6. "Lika lite som du skulle kalla någon för N-ordet, lika lite vill jag att du ska slänga ordet feminist i mitt tryne för att den faktamässiga definitionen säger att jag är det" - Herre. Gud. Du jämför alltså rasism med att bli kränkt över att någon definierar dig som en jämställdhetsförespråkare? Jag hoppas att _ingen_ rasifierad någonsin surfar in på din blogg och läser detta för det här var fruktansvärt kränkande för alla människor som redan måste stå ut med dagliga påhopp överallt. Ordet du talar om har en historisk grund i ett helt galet förtryck mot rasifierade människor. Du kan absolut inte "bestämma" att en annan term som nedsmutsats av kvinnohatare ska ge samma effekt som att kalla någon ett hatiskt ord som användes under kolonialismen. Läs på, snälla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Nej, jag får ju inte göra det. Säger jag att jag är för jämställdhet så får jag direkt kommentaren "ja men då är du feminist". Vill jag inte kallas det så ska ingen stämpla mig som det heller då jag associerar ordet med mycket skevt som jag inte vill vara en del av.

   2. Det är detta sätt många feminister och politiska feminister förespråkar. Jag är emot det. Man ska få leka med vad man vill, klä sig i vilka färger man vill oavsett kön.

   3. Du leder den rad jag skrev till något helt annat än vad jag syftade till. Jag menar att män ska få öppna käften och prata om saker som rör kvinnor utan att de ska få pekpinnar på att "du är man, det här är en kvinnofråga så du har inte rätt att tala".

   4. Du frågar vad jag pratar om - låt mig då svara på det innan du gör antaganden. Jag har aldrig i denna text sagt att jag menar att kvinnor ska lära män att inte våldta, du drar vääääldigt starka slutsatser som är riktade åt helt fel håll. Jag menar, precis som i punkten ovan, att män inte tillåts tänka och tycka och lyfta sina perspektiv på saker för att de är just män. Läs det jag skrev om abortfrågan tack.

   6. Det är en liknelse för att man lättare ska förstå hur jag menar, inte ett antagande att det är lika illa. Du ber mig att läsa på, jag ber dig att sluta göra egna antaganden utifrån en text som inte någonstans bekräftar det du säger.

   Radera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)