Sofia Vähäjylkkä: Plus och minus med att växa upp som laestadian

söndag 23 september 2018

Plus och minus med att växa upp som laestadian


+ Gemenskapen. Det kändes fint och tryggt att veta var man "hörde hemma", att man hade så starkt band i församlingen trots att vi egentligen nog var väldigt olika som personer. Det kändes lite som att vara med i den hemliga klubben som alla andra var så nyfikna på och ville veta mer om.

- Utanförskapet. En laestadiansk uppväxt skiljer sig rätt markant från en traditionell svensk uppväxt och därmed var det oundvikligt att bli lite utanför i skolan. Kompisarna experimenterade med smink, gick på disco där de dansade med både vänner och killar, färgade håret, lyssnade på musik och tog hål i öronen. För att inte tala om alla de gånger Melodifestivalen eller andra stora program diskuterades ivrigt i skolan och man själv stod bredvid och fattade noll. Det var en riktigt jobbig känsla, särskilt i den åldern.

+ Befrielsen från ytlighet. Lite motsägelsefullt mot föregående punkt kanske men det finns ju självklart positiva saker med att inte färga hår, sminka sig och ta hål i öronen också. Jag började använda mascara först när jag gick på gymnasiet och jag tyckte det var så skönt att vara bekväm i att gå osminkad och slippa dölja mitt ansikte bakom lager av smink som mina kompisar gjorde. Jag kände mig ofta fin utan smink, och gör än idag om än i lite mindre utsträckning. Jag tackar laestadianismen mycket för att jag aldrig kommit till stadiet där jag aldrig skulle kunna kliva utanför dörren osminkad eller tillfixad.

- Fördomarna. Jag minns att det var svårt att stå för att man var laestadian, man pratade inte gärna om det. Delvis berodde det nog på osäkerhet i hur man skulle bemötas men ofta fanns det många rykten och fördomar som florerade och en hel del var osanna. En kompis mamma hade t.ex. sagt till min kompis att hon aldrig fick följa med mig på söndagsmöte då hon trodde att vi hjärntvättades. Det blev jag uppriktigt sårad av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)