Sofia Vähäjylkkä: Till er influencers som stödjer viktminskning

måndag 21 maj 2018

Till er influencers som stödjer viktminskning

Jag har den senaste tiden fått riktigt ont i magen när jag sett på vilket sätt vissa influencers framställer viktminskning och deras förhållningssätt till det.

Ben och Nicci la ut en video nyligen där Nicci ville gå ner i vikt. I videon syns hur Ben förklarar anledningen till det (t.ex. att hon inte längre passar i sina kläder) och han kommenterar också Niccis frukost och anger kalorimängd i hennes macka och smoothie. Han ger råd och tips men nämner inte en enda gång att hon är fin som hon är och att hon absolut inte behöver gå ner i vikt. Nicci ser också närmast förnärmad ut när Ben förklarar att hon valt en dålig frukost. Jag förstår att de talat mycket om detta bakom kameran och att Ben förmodligen inte har någon ond avsikt alls, men att man inte på något sätt visar detta i videon ger en dålig bild till de som tittar. Det ser ut som att Ben uppmuntrar Nicci till att gå ner i vikt, som om han tycker att det är en utmärkt idé. Lite "fan vad fresh med en lite smalare brud". Förmodligen menar han inte så som sagt men att det framställs på ett annat sätt är inte bra. Jag kommenterade detta i kommentarsfältet under videon varpå min kommentar dök upp på Bens instastory och därefter även på en skvallerblogg.


Marcelo, Niccis ex, skriver därefter ett inlägg på sin blogg där han påpekar att upprördheten över Ben och Niccis video är överdriven. Det som får mig att reagera och ÄNNU en gång får ont i magen är dock stycket där han skriver: "jag fanns alltid där för Annica efter Big Brother och tillsammans nådde vi våra mål och det var faktiskt jag som fick henne att börja träna då jag tyckte att hon behövde detta då vi båda var spritfeta". Han har alltså på egen hand uppmanat Annica att börja träna för att HAN tyckte att hon BEHÖVDE detta. Jag blir på riktigt äcklad av detta, hur en person kan ta sig friheten att kommentera någons kropp/behov av att träna för att man själv anser att den andre behöver det. För mig är det en kränkning och det hade satt djupa spår i mig om det var jag som fick en sådan kommentar. Även här kan jag inte säga att Marcelo menade illa - det gjorde han förmodligen inte - men sättet han framställer det på i texten är vidrig. Ska man gå ner i vikt ska man göra det för att man själv vill det och inte pågrund av att någon annan TYCKER det.


För att gå till nästa man - Amir Akrouti. En youtuber jag verkligen gillar och som många gånger roat mig genom hans videos. I en video nyligen påpekar även han att upprördheten över Ben och Niccis video är överdriven. Påhoppen och glåporden Ben får är överdrivna ja, det är aldrig okej att kränka en annan människa, men att folk reagerar på en video som ger en ful osanning är inte överdrivet. Det är moget och ansvarstagande. Varför kommer jag till senare.

Och man nummer fyra: Vlad Reiser. Också det en person som jag många gånger funnit rolig. Han kommenterar Amanda Lundgrens "minus tio kilo"-bild på Instagram med: "klart man ska uppmuntra till viktminskning, för många hälsoproblem är knutna till övervikt". Detta trots att Amanda klart och tydligt skriver under sin bild att hon inte vill uppmuntra till viktminskning och hets. Jag är övertygad om att Vlads kommentar är i all välmening, men det hjälper inte om den ger negativa konsekvenser.Så - varför är det problematiskt med dessa kommentarer? 
För att de kan vara rent utsagt farliga. För att de kan skada, särskilt unga, människor. För att de kan få en person med ätstörningar att fortsätta att misshandla sin kropp. Och ätstörningar är en ytterst allvarlig, och till och med dödlig, sjukdom.

Ätstörningar har ökat markant de senaste åren och de kryper allt lägre ner i åldrarna. Ätstörningar domineras av kvinnor varför jag tror den världen är svår att förstå för många - men inte alla - män. Det kan också vara en anledning till att dessa män finner det som så lättkränkt att reagera på t.ex. Ben och Niccis video och därmed inte ser att deras kommentarer kan vara upprörande och triggande. Det jag vill säga med detta är inte att deras åsikt är fel utan jag vill bara upplysa om att de kan göra andra människor illa om man framställer dom på fel sätt. 

Ni influencers når ut till hundratusentals människor. Hundratusentals människor lever också med ätstörningar. Jag säger inte att ni har ansvar över att människor med dålig självbild/kroppsbild och ätstörningar ska må bra. Men jag säger att ni kan ta hänsyn till det och minimera risken att någon triggas och blir påverkad negativt om ni vill. Det är upp till er.

Vad gäller Vlad och hans kommentar vill jag säga följande: att uppmuntra till viktminskning i ett Sverige där en stor skara människor lever med skev uppfattning om sin egen kropp, och som plågar den med svält, hetsätning och/eller kräkning, är inte bra. Det ger en push till människor att fortsätta med det, det ger en bekräftelse på att viktminskning är rätt för personer som absolut inte behöver eller bör gå ner i vikt. Att uppmuntra till viktminskning bör göras när det handlar om farligt överviktiga människor, men jag är säker på att de personerna har människor i sin omgivning som pushar till det redan. Familj, släkt, vänner och förhoppningsvis även läkare eller annan vårdpersonal. Att som utomstående kommentera någon annans kropp och vad de bör göra med den är bara onödigt. Vi VET att det är ohälsosamt att vara gravt överviktig och den som är det är i nio av tio fall inte blind och kan se problemet själv. Problemet med att uppmuntra till viktminskning utan en utförlig förklaring är att fel människor uppmuntras. Och de människorna är många i det "ätstörning light"-samhälle vi lever i. Jag tror verkligen inte att ni vill göra det.

Jag vill avsluta med att säga att Ben gav ett utförligt svar på att han självklart tycker att Nicci är fin som hon är och inte behöver gå ner i vikt. Han menade inget illa, precis som jag hela tiden antagit men det är olyckligt att det ser ut som det gör i videon. Sen ifrågasätter jag hur bra det är att nämna kaloriinnehåll i videos men det är en annan historia.

Så till er influencers (särskilt män som det verkar) därute: ni har fri tillgång till att använda ert språk, era kanaler, sociala medier och kommentarsfält hur ni vill. Jag är säker på att majoriteten av er menar väl men jag vill bara påminna er om att även om ni menar väl så gör ni inte alltid väl. Jag hoppas att ni läser detta, funderar, tar ställning och sen gör det som känns rätt i magen för er. Jag tror inte att någon av er vill uppmuntra fel människor att fortsätta misshandla sina kroppar. Jag tror att ni vill sprida positivitet, glädje och feel good-känsla. Här är ett tips för att lyckas bättre!

2 kommentarer:

  1. Mår sjukt illa över hur folk uttrycker sig. Dessutom verkar folk vara fast beslutna om att dom är "omtänksamma" när dom påpekar att övervikt är farligt och att folk borde gå ner i vikt. Man ba mmmmh, omtänksamt att få någon som antagligen redan mår dåligt att må ännu sämre. Jag har aldrig träffat någon överviktig som inte vet om själv att den är överviktig, så detta ständiga behov av att påpeka det handlar definitivt inte om någon omtanke, det handlar om något eget form av behov att visa sig bättre än ändra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Förstår inte alls hur vissa tänker, majoriteten har egna ögon att se med och en egen hjärna att tänka med så det vore konstigt om de själva inte insett att de är överviktiga!

      Radera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)