Sofia Vähäjylkkä: 7 myter om laestadianer

fredag 13 april 2018

7 myter om laestadianer

(Detta gäller gammallaestadianism och alltså inte andra grenar.)

1. Det är en sekt.
Det här är den absolut vanligaste myten som florerar runt. Egentligen är det här en sak som är svår att svara på då ordet "sekt" betyder olika saker för olika människor. För mig är en sekt en grupp människor som antingen blivit hjärntvättade till att göra sjuka saker samt har som mål att hjärntvätta andra, eller att man som anhängare hårt utesluter personer som väljer att gå ur tron och/eller använder sig av sjuka ritualer. Med det sagt - det är absolut inte en sekt.

2. Man får inte ha mattor och gardiner.
Första gången jag fick frågan om det här blev jag helt förundrad då jag inte förstod var tusan detta kom ifrån. Har dock senare fått veta att det här med mattor och gardiner stämmer i andra grenar av laestadianism, men alltså inte i den gren jag tillhörde.

3. Det är tillåtet med incest.
Detta är i särklass den sjukaste myten. Incest är absolut inte okej varken inom församlingen eller utanför den.

4. "Laestadianer knullar mer än andra."
Alltså, den här är såååå rolig, haha! Bara för att man har fler barn än vad som är normen så betyder det inte att man har mer sex. Att man har fler barn beror helt enkelt på att man inte använder preventivmedel. Barn ses som Guds gåva och ska alltså inte styras av människan själv på grund av bekvämligheter och liknande.

5. Man blir helt utfryst av församlingen och familjen om man går ur.
Jag vet om att en del familjer tar det väldigt hårt om något av barnen väljer att gå ur församlingen (vilket i och för sig är förståeligt då man är så övertygad om att det man tror är rätt och så klart vill sina barn det bästa), men jag har aldrig hört talas om en familj inom den församling jag tillhörde som fryst ut eller klippt kontakten med sitt barn. För min egen del känner jag mig minst lika inkluderad hos mina släktingar som jag gjorde innan.

6. Man får inte gifta sig med någon som inte är troende.
Fel. Jag vet flertalet par där endast den ena är laestadian medan den andra inte är det. Vanligast är dock att båda är troende.

7. Man får inte röka eller snusa.
I och med att laestadianer är kända för att vara nykterister så tar många det för givet att man inte heller "får" snusa eller röka. Detta stämmer alltså inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)