Sofia Vähäjylkkä: Det stora koffeintestet

torsdag 15 mars 2018

Det stora koffeintestet

Sitter i skolan och lyssnar på uppsatsgenomgång och håller på att skrumpna ihop av trötthet. Ibland är hjärnan så fullproppad från förmiddagen att jag inte kan ta in mer om jag inte verkligen anstränger mig. Och jag orkar inte anstränga mig mer, haha.

På tal om trötthet och så vidare, och vad detta inlägg egentligen skulle handla om - koffein! Jag bestämde mig förra veckan för att jag skulle köra en rejäl koffeinbantning och har från och med i måndags dragit ner på koffeinet rejält. Jag tänkte köra det cold turkey och ha ett koffeinintag på noll men hade sån satans huvudvärk i tisdags att jag fick lov att hetsdricka två koppar te.

Högskoleskadad som jag är så har jag läst på vad forskningen säger om framförallt energidryck, men också koffeinets samband med ångest, och där finns det inga jättetydliga fakta tyvärr. Beslöt mig därför att göra ett eget experiment och se om jag blir att må bättre med ett nästan helt kapat koffeinintag. Jag har läst på så pass att jag vet att jag inte går över Livsmedelsverkets rekommendation på 400mg koffein per dag men jag verkar ändå påverkas starkt av koffeinet (det är denna teori jag ska prova och se om den stämmer). Tänkte ge det en månad, om jag pallar tiden ut, och se om jag ser någon skillnad. Är egentligen en dålig tid att göra det då jag haft huvudvärk redan innan jag slutade med koffein och dessutom hade en mental svacka alldeles nyligen, samt nyss trappat ned på min medicin. Men - vi får se hur det utvecklar sig och om jag ser något resultat! Uppdaterar er med tiden om hur det går och hur jag mår.

Vad jag märkt hittills:

* Jag är lugnare i kroppen och har lättare att komma till ro och så småningom somna på kvällarna. Detta beror troligen på minskat koffeinintag då det blev stor skillnad redan dag ett men kan också delvis bero på nedtrappningen av min medicin.

* Jag hade ihärdig huvudvärk i tisdags (därav hetsdrickande av te den kvällen) och lättare huvudvärk igår kväll vilket kan tyda på koffeinabstinens. Dock hade jag huvudvärk nästan hela förra veckan så det kan också bero på att den hänger kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)