Sofia Vähäjylkkä: En gåva som gör skillnad

tisdag 19 december 2017

En gåva som gör skillnad

Jag har samarbetat med Demensförbundet flera gånger tidigare och jag är alltid lika glad när ett nytt är på gång. Visst är det kul med prylar och materiella ting men de kan aldrig mäta sig med samarbeten som dessa. Det är här man kan göra skillnad på riktigt och det är något som alla vinner gott av.

Jag pluggar, som de flesta av er vet, till socionom. Jag hade min senaste praktik för bara en månad sedan och befann mig då på två olika äldreboenden. Demenssjukdomarna på boendena var väldigt tydliga, särskilt i det ena hemmet där majoriteten av de boende någon sorts demensdiagnos eller dementa symtom. Jag fick också förklarat för mig att demenssjukdomarna ökat kraftigt den senaste tiden.
Det gjorde mycket att komma närmare sjukdomen och att få se hur den tar sig uttryck både hos de som har diagnosen och hos deras anhöriga. Man kommer verkligheten lite närmare och det går inte att inte bli berörd.

I Sverige lever idag cirka 160 000 personer med en demenssjukdom, men hur man än vrider och vänder på det så är det många fler än så som drabbas då personerna har familj och anhöriga som också påverkas. Räknar man in alla dessa människor så går siffran upp i närmare 1 miljon (!) människor. Demenssjukdomarna innebär en stor kostnad för samhället och uppnår lika stora kostnader som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar gör tillsammans.

Nu i juletider blir sjukdomen ofta extra tydlig då nära och kära kanske inte kan medverka i firandet på samma sätt. Vill du hjälpa till, eller skänka en julgåva, så kan du göra det genom Demensfonden. Dessa gåvor stödjer forskningen kring demens och är en stor hjälp då det behövs mer forskning inom demensområdet. Genom din gåva kan förutsättningarna till ett normalt liv vara större i framtiden och vägen till ett eventuellt botemedel kan bli kortare.

Vill du ha mer information om sjukdomen och hur du kan bistå? Tryck här.


I samarbete med Demensförbundet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)