Sofia Vähäjylkkä: Ätstörningsupdate

onsdag 23 augusti 2017

Ätstörningsupdate

Blev spontant en vända "hemhem" till Mockfjärd idag. Daniel åkte till Värmland imorse för att hälsa på sin familj så jag passar på och träffar min också. Fick sån Bosseabstinens igår så ni anar inte, haha. Bästa känslan att komma hem och se hur glad han blev att se mig! Ska tanka massor av Bossegos nu så jag klarar mig ett tag framöver.

Angående min matsituation så har jag utmanat hjärnspökena ordentligt denna vecka. Har ju min semester den här veckan och bestämde mig för att ta semester från hjärnspökena och mitt kontrollbehov kring mat också. Det har gått rätt bra tills igår eftermiddag ungefär och sen dess har jag haft en del ångest. Jag är rädd att hamna i ett överätande/hetsätande av förbjuden mat. Hittills tycker jag inte att jag överätit särskilt mycket men jag minns så väl hur det var sist jag var sjuk. Vardagarna gick åt till att äta så lite som möjligt och de få tillåtna dagarna var kroppen i paniktillstånd och ville kompensera för all energi den inte fått de tidigare dagarna, veckorna, månaderna. Det resulterade i hetsätning och kräkning om vartannat och i sin tur frasen "bulimiska inslag" med anorexidiagnosen.

Jag har varken anorexi eller bulimiska inslag i nuläget. Jag är lätt ätstörd skulle jag säga och jag hoppas verkligen att jag lyckas vända detta innan det blir något annat. Att gå emot mina regler denna vecka är ett steg i rätt riktning men det är asjobbigt på samma gång. Jobbigt på ett sätt ingen som inte varit där själv kan förstå, på gott och ont.

Jag är säker på att kontrollbehovet beror på våldtäkten. Att bli våldtagen är ju att inte ha kontroll i sin mest extrema form och att applicera ett kontrollbehov på något område i livet efter det är inte konstigt. Det är en försvarsmekanism, att skaffa sig full kontroll över något för att det känns bättre, för att det ger ångest att inte ha kontroll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)