Sofia Vähäjylkkä: Utdrag ur journaler #27

torsdag 29 juni 2017

Utdrag ur journaler #27


--
19 december 2011 kl 16:28 - BESÖK BUP Borlänge på AVD 60 Falun

"Sofia har haft det bra under permissionen hemma. Övergången från att vara inlagd till att komma hem var jobbig. Mest för att hon oroade sig för hur det skulle gå med maten. Hon berättar att föräldrarna varit bestämda och sett till att hon ätit. Det reducerar hennes ångest efter måltiderna och det kändes bra. Sofia återkom under lördag eftermiddag. Under söndagen mådde hon mycket dåligt. Bara svarta tankar och en känsla av att inte ha ett berättigande i detta liv. Sofias mamma kom under eftermiddagen och då var Sofia mycket ledsen och mådde mycket dåligt. Hon upplevde det positivt att mamma fanns där och tröstade henne. Lillasyster Joline var också med. Sofia känner skam inför att hon mår dåligt. Hon tänker att hon inte ska må dåligt och ha ångest. Hon skäms och känner även skuld, att vara till last för andra utom anledning. På min fråga hur Sofia tänker vad gäller fortsatt vård och inläggning så säger Sofia att hon inte vet men att hon inte riktigt förmår vad hon ska göra på ABC-kliniken under de tre kommande dagarna, då det bestämts att hon skall vara där på dagtid för att känna sig för på den verksamheten. Sofia ser framför sig att hon mest kommer att vara där och "hänga" och det har hon ingen lust med. Jag frågar henne om det finns något på ABC-kliniken som lockar henne och hon svarar då bildterapin. För övrigt är Sofia mycket tveksam till att det hon hittills upplevt av ABC-kliniken. Utifrån vårt samtal om fortsatt vård ber vi dagens ansvarige på avdelningen att tala med oss gemensamt. Utifrån det samtalet framgår att det inte finns några omedelbara planer på att skriva ut Sofia inför julen, utan att hon istället kommer att få permissioner över helgdagarna. Vi talar också om vikten av att Sofia får den hjälp hon behöver kring måltiderna då hon har stark ångest inför men framförallt efter dessa. Viktigt också att Sofia får hjälp med mellanmål. Vi överenskommer också att avdelningen föreslår en tid för vårdplanering och förmedlar denna till mig."

Riskbedömning: "Då Sofia är inneliggande på avdelning 60 är risken för suicid avsevärt mindre. Sofia har dock till och från tankar på att inte vilja leva och ganska våldsamma fantasier kring hur hon ska ta sitt liv. Delger mig dessa tankar under dagens samtal vilket jag bedömer som ångest- och tvångsreducerande."

Bedömning: "Fortsatta svängningar i måendet. Av och till suicidtankar och planer. Mycket ångest kring och med måltiderna. Sofia har en anorexi som blommat ut i och med det sexuella övergrepp hon var med om under våren 2011. Som tidigare har jag frågor runt annan grundproblematik. Bipolaritet?"

Diagnos:
F322 Svår depressiv episod utan psykotiska symtom
F500 Anorexia nervosa
F431 Posttraumatiskt stressyndrom

1 kommentar:

  1. Intressant att läsa om din anamnes! Och kul och bra att du kämpar vidare! :)
    Och har du några fler verk från Bildterapin? Vet du lagt upp några förut i alla fall. Men är inget du måste lägga upp!

    SV: Ja, mina djur är så söta så, som oftast i alla fall ;)

    SvaraRadera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)