Sofia Vähäjylkkä: Utdrag ur journaler #21

torsdag 11 maj 2017

Utdrag ur journaler #21


--
11 oktober 2011 kl 13:00 - BUP Borlänge

"Sofia mår lite bättre. Hon tyckte om att besöka ABC-kliniken och känner fortsatt att hon tror hon kan få god hjälp där. (...). Då Sofia ter sig allt tunnare så överenskommer vi att jag väger henne innan vi skiljs åt. Vi talar fortsatt om relationen till vänner, killar och till föräldrarna. Sofia tycker att relationen till föräldrarna förbättrats något. Det hänger delvis samman med att hon fått lov att återuppta fysisk träning om hon lovar att äta och att föräldrarna ser till att hon gör det. Sofia har spelat innebandy och varit på motionsgymnastik, typ Friskis och Svettis. Hon önskar än så länge fortsatta samtalstider hos mig. Vi bokar därför in ytterligare en tid nästa vecka och avvaktar därefter med nya samtalstider utifrån när Sofia erhåller det första individualsamtalet på ABC-kliniken.
I samband med vägning ökar Sofias ångest påtagligt. Sofia väger xx kilo och och hade velat väga xx (-3) kilo säger hon. Vi går därför åter till mitt rum för att Sofia vill vara med när jag räknar ut hennes BMI. Detta ligger på xx vilket är under gränsen för normalvikt och indikerar att hon inte bör ägna sig åt fysisk aktivitet. Då Sofias ångestnivå stigit i samband med vägningen, återupptar vi samtalet rörande vikt, motion och hälsa. Sofia tar också upp sitt behov av bekräftelse. Berättar om sin ambivalens till en kille som bekräftar henne mycket, A. När han blir för påträngande vill hon ta avstånd och när han är mer återhållen i kontakten undrar hon om han tycker att hon är för tjock och för ful. Sofia själv kan inte avgöra eller känna om hon är förtjust i A eller ej. Hon upplever detta plågsamt. Efter en stunds samtal släpper Sofias ångest och hon kan lämna rummet och dagens samtal."

Riskbedömning: "Sofia har inga tankar på att ta sitt liv. Inga tecken på aktuell självskada. Hennes låga vikt innebär däremot risker för både fysisk och psykisk hälsa."

Bedömning: "Sofia väger xx kg, nakenvikt och har ett BMI på xx. Inga nya märken efter rispningar eller skärsår. Däremot en hel del gamla ärr på båda överarmarna. Kall om händer och fötter men inga marmoreringar. Hon är klart underviktig och skall inte träna. Föräldrarna bör informeras om detta. Bedömer att våra samtal är av uppehållande karaktär till dess att hon erhåller tid för att påbörja ätstörningsbehandling på ABC-kliniken. Gott är att hon önskar ta emot hjälp av dem och att hon även intresserar sig för deras öppna verksamhet. Sofia har en lättväckt ångest men är avledbar när hon får bekräftelse. Föräldrarna bör kallas till mig för ett uppföljande samtal med information gällande hennes fysiska status och deras fortsatta förhållningssätt."

Diagnos
F500 Anorexia nervosa
F431 Posttraumatiskt stressyndrom

3 kommentarer:

  1. Starkt av dig som delar med dig! <3 Kramis

    SvaraRadera
  2. Hoppas du får en toppen bra kväll!<3

    SvaraRadera
  3. Blir så bestört av att läsa sånt här, så hemskt vad människor "tvingas" genomgå. Men det är bra att man kan få hjälp nu för tiden.. styrkekramar!

    SvaraRadera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)