Sofia Vähäjylkkä: Utdrag ur journaler #18

söndag 23 april 2017

Utdrag ur journaler #18


--
15 september 2011 kl 15:56 - BUP Borlänge

"Sofia har fortsatta problem med sin ätstörning. Hon berättar att hon just idag mår ganska bra men att hon ändå alltid har tankarna på vad hon äter. Anger vikt xx kg, vilket inte innebär någon viktökning. Sofia har infört godisdagar då hon hetsäter godis. Hon kräks aldrig upp det hon äter och detta är ett sätt för henne att för sig själv legalisera njutning för sin egen del. Motionerar gör hon inte längre då detta sattes stopp för i samband med att hon besökte ätstörningsenheten Tornet och träffade dr H. Sofia uppger att det till en början var svårt att låta bli motionerandet och att hon istället hoppade studsmatta och sprang med hunden på tomten. Hon har slutat med det nu. Hon tar inte längre några promenader flera gånger om dagen såsom tidigare. Sofia berättar att en av hennes kamrater A visar henne stor omsorg och kärlek. Hon är inte kär i honom men märkbart förtjust över att han visar henne uppmärksamhet och omsorg. Hon berättar att hon talat med honom och att hon efter det för första gången känt motivation till att göra något åt sin ätstörning. Vi undersöker tillsammans vad det är i samtalen med A som gjort att Sofia kan ifrågasätta sin ätstörning och känna motivation att göra något åt den. Framkommer att det handlar om kärleksfull uppmärksamhet utan sexuell anspelning. Framkommer att Sofia sammanblandar sexuella signaler och sexuell uppmärksamhet med önskan och längtan efter att få kärlek och uppmärksamhet för den hon är som person. Att hon tidigare inte kunnat göra en distinktion mellan sexuell uppmärksamhet och kärleksfull omtanke. Samtalar vidare om vilken hjälp Sofia önskar. Framförallt vill hon ha hjälp med sin ätstörning. Hon vill själv gå på en öppen föreläsning på ABC-kliniken och vill återkomma till mig för ytterligare några samtal. Vad gäller vikt och hälso- och sjukvårdsansvar för min del gällande hennes hälsa så kan Sofia tänka sig att på sikt ha kontakt med Gagnefs öppenvårdspsykiatri. Överenskommer att jag kontaktar Gagnefs öppenvårdspsykiatri för att höra hur vi kan på sikt överföra ärendet och att jag och Sofia talat vidare om fortsatt behandling och eventuell kontakt vid nästa besökstillfälle."

Riskbedömning: "Låg suicidrisk och låg risk för självskada. Minskade risker gällande det som hör samman med ätstörning."

Bedömning: "Sofia mår temporärt bättre men jag bedömer hennes mående som något osäkert. Hon vill själv ta kontakt med ABC-kliniken och detta får vi utvärdera när vi ses nästa gång. Ansvaret gällande hennes somatiska status finns fortsatt kvar hos mig på mottagningen vilket innebär vissa svårigheter om vi inte ses regelbundet. Oklart framöver om Sofia vill påbörja en avslutning av kontakten här hos mig. Vi behöver fortsätta i samtal gällande detta. Någon fortsatt nedstämdhet ser jag inte vid dagens besök varför diagnosen nedstämdhet ospecificerat tas bort.

Diagnos:
F509 Ätstörning, ospecificerad
F431 Posttraumatiskt stressyndrom

2 kommentarer:

  1. Sv: ja visst skulle jag kunna göra ett inlägg om det<3

    SvaraRadera
  2. Vad härligt att du fann inspiration i din vän A, otroligt intressant att få följa!

    SvaraRadera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)