Sofia Vähäjylkkä: Utdrag ur journaler #15

torsdag 23 mars 2017

Utdrag ur journaler #15


--
5 juli 2011 kl 13:19 - BUP Borlänge

Aktuellt: "Sofia väger idag xx,x kg. BMI xx. Viktminskning med 2,5 kg sedan senaste viktkontroll 20/6."

"Sofia har en hög ångestnivå och är helt upptagen med tankar kring mat och motion. Äter lite vid varje måltid men går alltid promenader efter varje gång hon ätit. Går även längre sträckor mellan måltiderna. Promenaderna kan bli upp till 7 gånger per dag som mest och minst tre gånger per dag. Vanligen promenerar hon fem gånger per dag. Oklart hur långt varje gång. Kräks inte längre efter intag men väger sig flera gånger varje dag. Har koll på sin BMI. Känner ökad ångest i samband med social samvaro då hon oroar sig för att eventuellt bli bjuden på något onyttigt, t.ex vid biobesök. Sofia kan se sambandet mellan ätstörningens debut och den våldtäkt hon utsattes för tidigare under våren. Hon känner skam över sig och sin kropp och tycker att hon är oduglig. Starkast blir dessa känslor i samband med intag. Sofia önskar tala med sina föräldrar om hur dåligt hon mår. Sofia har bristande tilltro till de flesta i sin omgivning. Känner förtroende i våra samtal medan dessa pågår och en stund därefter men däremellan känner hon bristande förtroende. Vill ha den läkarkontakt jag förmedlat till henne, vilket har ändrats då hon själv uppger att det tidigare har gjort henne arg och upprörd. Att hon är mer positiv till läkarkontakt beror på att hon inte längre är lika uthållig fysiskt som tidigare. Orken tryter även i sociala sammanhang med vänner och familj, vilket gjort att hon isolerat sig alltmer. Jag informerar om att vi på mottagningen också ser till hennes fysiska hälsa utifrån att en ätstörning kan ge fysiska skador i inre organ. Sofia kommer att åka till sina finska släktingar under kommande vecka. Hon känner stor oro för att hon där ska hamna i situationer kring maten som ökar ångestnivån."

Riskbedömning: "Stor risk för att ätstörningen accelererar och utvecklas till anorexi med betydande viktminskning och utebliven menstruation samt andra än nuvarande kompensatoriska beteenden."

Bedömning: "Sofia är mer sluten än tidigare. Har allt svårare att tala om känslor och egen vilja. Gråter tyst under hela samtalet. Säger sig vilja minska i vikt ytterligare med ca 3 kg för att bli nöjd med sig själv. Uttalar bristande förtroende för de flesta i sin omgivning. Har sjukdomsinsikt men känner sig oförmögen att själv ändra något i tillvaron så att ångest och tankar kring mat minskar. Trots de familje- och föräldrasamtal som varit på mottagningen känner Sofia inte riktigt förtroende att tala med föräldrarna. Hon sluter sig alltmer i relation till dem. (...). Säger sig vilja tala enskilt en stund med dr H vid kommande läkarbesök. Under det år som Sofia gått i samtal hos mig är samtalsklimatet mycket förändrat vid dagens besök. Fokus ligger helt på den ångest hon känner inför mat. Samtalet går trögt och jag upplever att hon till viss del saknar förtroende och att det finns viss ovilja att tala om hur hon känner och vad hon vill."

Diagnos:
F509 Ätstörning, ospecificerad
F431 Posttraumatiskt stressyndrom
F399 Ospecificerat förstämningssyndrom

4 kommentarer:

  1. Många styrkekramar från mig! <3

    SvaraRadera
  2. Sv: Ja men den är ju så himla snygg :)

    SvaraRadera
  3. Du är så stark, otroligt rörande att få följa din resa!

    SvaraRadera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)