Sofia Vähäjylkkä: Utdrag ur journaler #6

måndag 2 januari 2017

Utdrag ur journaler #6


---

18 mars 2011 kl 14:15 - BUP Borlänge

"Ett andra familjesamtal efter det att Sofia och hennes föräldrar kom akut i början av veckan då hon var mycket nedstämd och hade skurit sig. Sofia och föräldrarna mår bra. Pappa berättar att dagen efter de varit här på akutbesök så var Sofia mycket uppåt. Sofia bekräftar detta. Vi gör en 'berg och dalbana' över hur mående varit sedan söndagen då hon var djupt nedstämd och skadade sig i armen. Skissen över Sofias mående visar kraftiga svängningar mellan djup nedstämdhet och stor upprymdhet. Hon beskriver också att hon har sömnsvårigheter som blir mer tilltagande när hon känner sig upprymd. När hon är som mest på topp så finns det ändå en känsla av att vara lättirriterad, lättretlig och hon kan snabbt bli väldigt arg. Pappa kan till viss del känna igen sig i Sofia. (...). Sofia upplever att hon varit hjälpt av att kunna berätta för sin mamma om att hon är på väg att bli nedstämd senare under veckan. Hon tror själv att hon inte gick lika djupt ner som i söndags pga detta. Mamma uttrycker att hon känner sig orolig och osäker när Sofia berättar hur hon mår. Anledningen är att hon känner sig maktlös och inte vet hur hon på bästa sätt ska kunna hjälpa sin flicka. Vi talar om parallellerna mellan att trösta ett litet barn och att trösta ett större barn. Att ta upp det lilla barnet i famnen motsvarar för det stora barnet att finnas till hands, lyssna och stå ut med smärtan. Att också förstå att det inte är farligt att vara nedstämd och att som förälder söka eget stöd för att stå ut.
Sofia får till uppgift att i högre grad berätta för sina föräldrar när hon känner att måendet är på väg nedåt. Detta för att se om det kan ha betydelse för att stabilisera måendet. Jag vill åter träffa Sofia själv nästa vecka för att tala mer om svängningarna i måendet. Om dessa fortsatt med oavbruten styrka så önskar jag att Sofia får träffa en läkare som också gör sin bedömning av henne."

Riskbedömning: "Idag låg suicidrisk men då det alltmer tydligt framkommer att Sofia har kraftiga humörsvängningar finns fortsatt risk för självskadebeteende i det fall måendet blir sämre."

Bedömning: "Sofia mår mycket bättre än tidigare. Hon talar till och med om att hon dagen efter sitt akutbesök här på mottagningen var mycket upprymd. När vi försöker kartlägga hennes mående så framtonar stora svängningar under den vecka som gått. Sofia har vid tidigare kontakt här hos mig påtalat att hon plötsligt kan börja att må sämre och bli mycket nedstämd utan att hon riktigt vet varför. Detta i kombination med att hennes mående kan övergå till extremt förhöjt stämningsläge med lättväckt aggressivitet samt stora sömnsvårigheter som ökar i samband med upprymdhet är ett observandum och behöver iakttagas närmre. Avvaktar än så länge läkartid."

Diagnos: F399 Ospecificerat förstämningssyndrom

Vårdplanering: "Träffar Sofia enskilt nästa vecka. Vi kommer då att uppehålla oss vid svängningar i måendet."

1 kommentar:

  1. Intressant läsning!
    Och låter som det varit vettiga läkare/psykologer du träffat? Eller vad tycker du SJÄLV om psykvårdens bemötande? Eller har du skrivit om det i tidigare inlägg? :)

    SV: Tack! Men hursomhelst så har jag spanat in de byxorna ett bra tag här. Och gillar dragkedjorna! Så blir mycket promenad för mig när värmen kommer tillbaka! haha
    Men ja, de ser snygga och mysiga ut :)

    SvaraRadera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)