Sofia Vähäjylkkä: Utdrag ur journaler #3

fredag 9 december 2016

Utdrag ur journaler #3

Notis: ordet "pojkvän" används ofta i mina journaler men vill poängtera att någon riktig pojkvän aldrig förekommit i mina journaler utan det har varit personer jag träffat men som aldrig lett till något mer.


---

8 november 2010 kl 15:37 - BUP Borlänge

"Sofia uteblev från föregående besök. Säger att det berodde på att hon hade problem med sina ögon och därför inte kunde komma. Hon berättar att hon haft ett roligt novemberlov men att hon sedan några dagar tillbaka mått dåligt. Uppger att det sammanfaller med att hon åter träffat sin gamla pojkvän X och att hon då mår mycket dåligt efteråt. Jag frågar Sofia om X utsatt henne för någon form av övergrepp eller våld men Sofia förnekar det. X har tidigare brutit ett förtroende och även varit tillsammans med en kamrat till Sofia utan att 'göra slut' med Sofia. Att han nu visar något slags intresse gör henne förvirrad då hon egentligen hyser starka aggressioner mot honom. Aggressioner hon inte visar utan istället visar sig tillgänglig. När han sedan avfärdar Sofia drabbas hon av självförakt och ångest som tillslut tar sig i uttryck att hon skär sig på en överarm. Efteråt får Sofia ångest och känner stor skuld till allt som inträffat. Samtalets fokus hamnar i hennes ilska och hur den tar sig i uttryck att hon självskadar sig. Sofia kan se sambandet och när hon får tag i sin ilska i rummet lättar ångesten märkbart."

Riskbedömning: Låg suicidrisk
"Jag bedömer även risken för fortsatt självskadebeteende som låg då Sofia vid dagens samtal kan se sambandet mellan sin ångest och den ilska som hon bär utan att visa kopplat till att hon sedan självskadar sig."

Bedömning: "Sofia ger än en gång upp sina innersta känslor, aggression, i relation till den unge man som hon tidigare låtit skada henne. Balansgången mellan längtan efter att bli uppvaktad och kanske älskad mot att känna efter hur arg och besviken hon egentligen är på denne man. Hon går känslomässigt vilse vilket blir ångestfyllt och självdestruktivt. Jag bedömer att Sofia kan förstå detta till viss del men att hon inte ser helheten och inte heller vågar känna sin egen ilska vilket gör att situationen kan komma att upprepas. Dock bedömer jag att självskadebeteendet mer är att betrakta som en engångsföreteelse än som ett mönster av självskada."

Vårdplanering: "Fortsätter med individualsamtal med ytterligare tre inplanerade samtal."

5 kommentarer:

 1. sv; tackar! men gud vad intressant, säljs dom här i Sverige? :)

  SvaraRadera
 2. sv: Vet inte vart du bor men det finns att köpa både på Åhlens och Clas Ohlson i alla fall. Kan verkligen rekommendera det! :)

  SvaraRadera
 3. Är det från din journal? <3

  Svar: Tack snälla! kram <3

  SvaraRadera
 4. http://nouw.com/wheremyheartusedtobe

  SvaraRadera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)