Sofia Vähäjylkkä: Tre nyligen lästa

lördag 23 juli 2016

Tre nyligen lästa


Det vi kan stå för - Geir Lippestad
"Geir Lippestad var Anders Behring Breiviks huvudförsvarare i rättegångarna efter attacken mot regeringskvarteren och massakern på AUF:s sommarläger på Utøya den 22 juli 2011. Det vi kan stå för beskriver rättegången ur hans perspektiv.
Lippestad inleder boken med att skildra hur han kör till sitt sista möte med Breivik efter rättegångens slut, för att sedan gå tillbaka till frågan om vad som fick honom att åta sig uppdraget. Därefter beskriver han hela rättegångsförloppet, med ibland personliga reflektioner och utvikningar som ger en fördjupad bild av skeendet och hans hållning som försvarare."

Mitt betyg: 2,5 av 5
Kommentar: En intressant bok med spännande handling där man får följa advokaten Geir som försvarade seriemördaren Anders Behring Breivik efter masskjutningen på Utøya 2011, men tyvärr alltför tråkig för den som ej är insatt eller intresserad av juridik.

Drunkna inte i dina känslor - Maggan Hägglund & Doris Dahlin
"Det här är den bok som vi önskar att vi haft då när det var som värst. Den fanns inte. Därför har vi skrivit den. Den handlar om att hantera sitt liv när man varken är bara stark. Eller bara skör. Utan både och. Stark och skör.
Det är en bok för dig som ibland önskar att du vore mer hårdhudad, mer okänslig. Det är en bok för dig som får höra "Känn inte efter så mycket" och "Du inbillar dig!" Det är en bok om hur man utnyttjar sin lysande känslobegåvning och inte drunknar i den. Om HSP, en personlighetstyp kallad Highly Sensitive Person."

Mitt betyg: 5 av 5
Kommentar: Helt underbar bok för oss som alltid känt oss överkänsliga och som tar in fler intryck än andra. Den beskriver mig till närmast 100% och känner du igen dig i beskrivningen HSP (rekommenderar er att googla om ni inte vet vad det är) så är det här verkligen en bok för dig.

Äventyr i Svenssonland - Joakim Palmkvist
"Han blev känd som Serieskytten, mördaren Peter Mangs. I sju år sköt han och dödade människor i Malmö. Alltid i bakhåll. Under de sista kaotiska månaderna innan han greps höll han staden i skräck.
Mangs idol var ”Lasermannen” John Ausonius. Båda hade samma måltavlor: svarthåriga människor, invandrare. Och Mangs dödade fler än Ausonius. Men när skotten föll i Malmö kom inte statsministern på besök. När människor dog i ”Sveriges Chicago” höjdes inte lika många ögonbryn som när Ausonius sköt i Stockholm.
Peter Mangs nekade sig igenom rättsprocessen, men efter år av tystnad valde han att slutligen erkänna för Joakim Palmkvist och i detalj berätta om de två mord han är dömd för. Äventyr i Svenssonland bygger på intervjuer med Peter Mangs som avtjänar sitt livstidsstraff på en av landets hårdaste fängelseavdelningar, på material ur den omfångsrika brottsutredningen samt Joakim Palmkvists egen bevakning som journalist."

Mitt betyg: 5 av 5
Kommentar: Grymt bra bok där man får följa en seriemördare från det att tanken om att döda väcks tills den brutala handlingen äger rum. Har inte läst många böcker inom mördarkategorin men vet ändå att den här kommer att bli svårslagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)