Sofia Vähäjylkkä: Mitt 2015

torsdag 17 december 2015

Mitt 2015

Tänkte göra en liten årsresumé i enkel form av plus och minus. Mitt år har varit ett av de värsta i mitt liv faktiskt men jag har lärt mig otroligt mycket genom alla hemskheter och sen har det faktiskt funnit en del ljusglimtar ändå. Utan dom hade jag nog inte stått ut. Börjar med minussidan för att få ur det pessimistiska och för att kunna avsluta på ett positivt sätt, hehe.


• Blev i januari inlagd på psyk för andra gången då jag hade självmordstankar och var rädd att jag skulle ta livet av mig.
• Fick diagnosen bipolär typ 2 några dagar efter utskrivning och världen blev ett tag helt upp och ner.
• Gick på min första begravning då en kär brukare gick bort, bara tjugo år gammal.
• Lillasyster hamnade i samma ätstörningsträsk jag själv varit i och jag fick för första gången se hur det är att vara utomstående till denna groteska sjukdom.
• Blev utsatt för sexuella ofredanden av en tjej jag trodde var, eller åtminstone kunde bli, en vän.
• Pga punkten ovanför tog jag en överdos på fyllan och fick åka till akuten dagen efter där det konstaterades att jag var förgiftad. Remiss till psyk skickades men väl i Säter skickades jag hem igen.
• Anmälan till polisen gjordes och jag fick sitta hemma i vardagsrummet och berätta i detalj vad som hände den kvällen.
• Fick en advokat som fullständigt sket i mig som klient. Hade försökt få tag i honom i fyra månader tills han till slut ringde - fyra dagar innan rättegången. Han lovade saker som han aldrig höll och verkade totalt ointresserad av fallet och mig.
• En kusin till mig dog efter att bara levt i några minuter. Gick på min andra begravning.
• Gick på min första, och förhoppningsvis sista, rättegång.
• X blev friad från domen då juryn bland annat ansåg att hon var för full för att förstå bättre.
• En boende som emellanåt kom och hälsade på mig och brukarna på jobbet gick hastigt bort. Kom till jobbet i samma veva som flyttgubbarna tömde lägenheten och förstod ingenting.


• Fick diagnosen bipolär typ 2 och kunde äntligen börja förstå varför jag mått så psykiskt dåligt och haft såna extrema svängar i humöret i i stort sett hela mitt liv.
• Fick äntligen en fungerande medicinering!
• Åkte till Cypern med mina föräldrar, lillasyster och några släktingar och hade en helt förträfflig vecka.
• Blev färdigutbildad undersköterska i juni.
• Fick vikariat på ännu ett dagcenter, plus på ett gruppboende. Fick även en städtjänst på 2 timmar i veckan på farbrors företag. Har alltså fyra grymma ställen att jobba på nu!
• Sommaren var kort men fick avnjuta en del fina dagar vid stugan i Lillsund.
• Kommit igång superbra med körkortet (trots ca 4 månaders väntan på nytt körkortstillstånd).
• Höjde mig i poäng under höstens högskoleprov.Ja, som sagt så har jag haft ett väldigt tufft år. Är ändå glad över vilken styrka dessa svåra saker kommer ge i framtiden när jag bearbetat allt och kommit upp på fötter ordentligt. När detta inlägg publiceras så befinner jag mig på Gran Canaria för att fira jul med en del av tjocka släkten. 32 personer ur den är med mig och jag hoppas och tror att resan kommer avsluta året på ett positivt sätt. Få solljus på mig och omge mig med människor jag älskar. Jag ser så mycket framemot 2016. Tror det kan bli ett bra år!

3 kommentarer:

  1. Roligt inlägg att läsa, intressant!

    sv: Det var de :)

    SvaraRadera
  2. Skönt att ha fått en diagnos i alla fall, då får man ju som sagt en förklaring till varför man mår som man mår och kanske även reagerar som man gör på saker och ting.

    Hoppas på ett fint 2016 för dig nu, det är du fasen värd! Kram till dig tjejen

    SvaraRadera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)