Sofia Vähäjylkkä: The ugly truth

onsdag 11 november 2015

The ugly truth

Kollade igenom mina gamla iPhonebilder igår, från första halvåret 2015, och hittade dessa två som så tydligt visar skillnaden på mellan psykisk hälsa och psykisk ohälsa.
På den högra bilden hade jag varit inlagd på psyk i ett par dagar. Hade haft flertal panikångestattacker i veckan i fyra månader och var livrädd att jag till slut skulle lyssna på mina svarta tankar och ta livet av mig. Ser ut som att jag gråtit i flera veckor trots att jag mest var avstängd och inte orkade gråta mer, men jag minns att jag tänkte att jag skulle se så normal ut jag kunde när jag tog den bilden. Vet att jag tyckte jag var extremt ful men valde ändå att spara den för att kunna gå tillbaka och se hur verkligheten faktiskt såg ut. Det är jag tacksam för idag för när man jämför dessa två bilder så säger de så otroligt mycket.

• Hur jag ser ut när stämningsläget är normalt och när jag är djupt deprimerad.

• Hur jag kan se ut när jag har på mig min "allt är bra"-mask och hur det ser ut när jag vågar ta av den.

• Hur jag ser ut när jag tar mina mediciner och hur jag ser ut när jag slutar ta dom.

Bipolär sjukdom är lömsk men ju längre tiden går så lär jag mig mer om den och hur den påverkar mig. Trots mina mediciner så är topparna och dalarna fortfarande större än hos psykiskt friska människor och jag får fortfarande i perioder kämpa för att klara av vardagen. Klara av saker som andra inte ens reflekterar över. När det är som värst kan det ta timmar att samla ork för att göra disken, gå ut genom ytterdörren även om det bara handlar om att hämta posten, plocka ihop i mitt rum eller att orka duscha. Och ibland orkar jag inte ens det trots att jag anstränger mig.

Min sjukdom är enligt WHO en av världens tio mest handikappande sjukdomar och jag hoppas att detta inlägg och dessa bilder på något sätt kan få fler att förstå. Eller att åtminstone vilja förstå. För jag vet att det låter sjukt att ringa till jobbet och säga att man inte kommer för att man inte tar sig upp ur sängen. Nio av tio får ljuga för sin arbetsgivare om diverse fysiska sjukdomar för att man annars anses vara lat och oengagerad och en del får till och med sparken.

Här är verkligheten gott folk. Och så här mycket kan den berömda masken ljuga.

8 kommentarer:

 1. Kram till dig! Och du är inte ugly någonstans - oavsett!

  SvaraRadera
 2. Hoppas du mår bra nu, du är så stark!!

  sv: Ja håller helt med haha :)

  SvaraRadera
 3. Det är underbart starkt av dig att du visar upp detta och jag hoppas att fler kommer att få en förståelse för detta. Det krävs, minst sagt, för att kanske kunna hjälpa fler till att få den hjälp som dom behöver. Allt för många tror liksom att en depresson är något som man bara kan skaka av sig...

  Tack för detta inlägg.

  SvaraRadera
 4. Det är sjukt hur mycket den psykiska hälsan kan påverka en... Jag märker det även på mig själv när jag har haft mycket ångest, sovit dåligt osv. Jag blir som en zombie, både fysiskt och psykiskt...

  SvaraRadera
 5. usch ja en hemsk sjukdom :/ jag önskar jag slapp den!

  SvaraRadera
 6. Det är tufft med psykiska sjukdomar och panikångest, men du är stark. Du klarar det!

  SvaraRadera
 7. Vill du göra ett bloglovin byte förresten ? :) kram

  SvaraRadera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)