Sofia Vähäjylkkä: Önskeinlägg om min åsikt om flyktingpolitiken

torsdag 10 september 2015

Önskeinlägg om min åsikt om flyktingpolitiken

Fick en förfrågan av Anonym om jag kunde berätta mer om hur jag tycker och tänker kring flyktingpolitik och visst kan jag göra det! Det jag vill säga så här innan jag börjar skriva är att jag är måttligt insatt (går efter både fakta och egna slutsatser jag fått av år av skriverier i diverse tidningar och timtal av diskussioner) och skriver efter mig och inte något parti. Jag har inget svar på flyktingkatastrofen idag, men jag har tankar och idéer som jag tror gör att vi kan hjälpa fler för samma peng.

Det stämmer att min släkt har bakgrund inom invandring. Min farmor föddes i Finland samma dag som andra världskriget började och hennes första levnadsår tog plats uppe i Norrland i Sverige då det var mycket tryggare här än att stanna i Finland. Hon bodde här i några år innan hon och familjen återvände.
Jag önskar det såg lite mer ut så idag, att man hjälper och försörjer de som verkligen behöver det, men endast tills det är säkert att återvända. När det är säkert kan den hjälpen och de pengarna läggas på nästa person i nöd, istället för att människor ska dö för att vi vill bidra någon med "det lilla extra". Därför tycker jag att permanenta uppehållstillstånd ges lite för enkelt i Sverige idag.

Jag är också för att hjälpa mer i närområdena där den mest akuta hjälpen behövs. Med närområdena menar jag inte att personerna i ett brinnande hus ska stanna där inne tills vi kommer och skvätter lite vatten, utan att man ger mer pengar och resurser till områdena och länderna runtomkring som tagit emot miljontals flyktingar som behöver mat, rent vatten och sjukvård. Som det ser ut idag så får de få flyktingar som lyckas ta sig hit nästan hela kakan medan de små smulorna som blir över ges till en folkmassa som är över 1000 gånger fler. Jag kan faktiskt citera Jimmie Åkesson här: "har man tio äpplen och tio flyktingar så är det mest humana att ge varje flykting ett äpple var istället för att ge en flykting nio medan de resterande får dela på det sista."
Jag tror även att flyktingströmmen till Sverige minskar om vi hjälper till i närområdena vilket i sin tur gör att vi sparar pengar och kan försörja och behandla våra invånare mer värdigt än det görs idag och det blir pengar över till mer hjälp i närområdena, som i en cirkel. Har man en trygg plats med sina livsnödvändigheter där man kan stanna tills det känns tryggare i sitt hemland så känner man inte att man måste ta sig vidare och riskera sitt liv med en farlig båttur över Medelhavet.

Jag är alla gånger för att ta emot personer som inte kan få hjälp, trygghet och stöd någon annanstans och när det handlar om liv och död. Det jag är emot är hur vi tar emot personer som redan har uppehållstillstånd i ett annat land (som redan är trygga, har bostad och får mat på bordet) för att ge dom det "lilla extra" när den resursen skulle kunna rädda livet på en annan. Det gäller även flyktingar som är lycksökande och inte vill nöja sig med sin placering pga olika anledningar (vill hellre bo i en storstad, ha en specifik bostad osv, vi har inte råd med den lyxen när andra i samma stund svälter ihjäl). Jag tycker också det är fel att bestämma att alla personer från ett specifikt land ska få permanent uppehållstillstånd. Det gäller att se varje person efter sina individuella behov och alla personer från ett specifikt land behöver inte hjälp. Det finns fattiga, rika, nödställda och trygga personer i varje land och det är så himla viktigt att prioritera rätt. Sen tycker jag att alla länder i EU (egentligen hela världen) ska gå ihop och bidra, för den här flyktingströmmen vi har idag kan inte räddas med hjälp av bara två länder (syftar mest på Tyskland och Sverige). Går alla ihop och hjälper till i närområdena med bidrag mat, kläder, sjukvård, samt tar in ungefär lika många (verkligt) nödställda så slipper ett eller två länder stå för hela kostnaden, och humaniteten, som till slut kommer gå ut över invånarnas livskvalité för att pengarna börjar sina.

Vad jag tycker Europa mer ska göra tillsammans är att bekämpa kärnan till problemet. Så länge problemet kvarstår kommer flyktingarna öka och det går skrämmande fort. En av de absolut största anledningarna till att världen ser ut som den gör idag är IS. Jag är en person som är strikt emot dödsstraff och liknande men i detta fall handlar det om nödvärn, om miljoner flyktingar som fått lämna allt de har för ett gäng snedvridna idioter som håller på med tortyr och massavrättningar för att andra har en annan åsikt.

Sverige måste sluta vara så fegt och ge högre straff för alla typer av våldsbrott och inte minst för de personer från Sverige som gjort ett medvetet val att åka och kriga för IS och som idag belönas med psykologsamtal och hjälp att skaffa jobb. Att inte behandla dessa personer som kriminella är så fruktansvärt kränkande mot de personer som flytt hit. Vi räddar offren och ger dom sen en känga i huvudet genom att ta in fienden i en falsk tro om godhet. Det sänder helt fel signaler och är oacceptabelt.
Utvisningar bör också ske i första hand för de som mest förtjänar det, dvs grova brottslingar, före en artonåring som levt nästan hela livet här och är främmande med sitt ursprungsland och varken har släkt där eller kan språket.

Nu kanske det här inlägget blev lite luddigt men det finns så himla mycket att diskutera och ta ställning till, skulle kunna fortsätta hela dagen, men detta är i stort vad jag tänker och tycker. Tyvärr så finns det bara ett parti idag som stämmer någorlunda överens med hur jag tänker inom flyktingpolitiken och det är SD. Dom är de enda som vill ge mer hjälp och stöd i närområdena där det är som allra mest akut snarare än att ge mest till de få som kommer hit. Jag önskar att fler partier tänkte mer som jag så jag skulle kunna välja mer utifrån andra frågor också men den här frågan är så pass viktig att jag bara har ett val och det faller på SD.

I en fantasivärld skulle alla länder som har möjlighet bidra till närområdena, samt ta emot ungefär lika många flyktingar för att få det att gå ihop (för att alla får plats i närområdena och att vi stänger gränserna funkar inte, hur mycket man än skulle vilja). Skulle alla bidra med en liten summa och ta emot ett fåtal flyktingar i akut nöd så skulle man inte behövt ha dylika diskussioner ens. Det skulle finnas mer pengar att lägga på ländernas egna sjukvård, skola och omsorg än om ett fåtal länder, som det ser ut idag, får stå för nästan hela kalaset och deras invånare åker dit på det. Många bäckar små, som det heter. Det hade räckt långt tror jag.

2 kommentarer:

 1. Det här är skrämmande okunnigt och inbilskt.

  Hur har du tänkt dig att ett kollapsat samhälle ska vara hjälpt av pengar? Varför tror du att "hjälpa folk på plats" måste utesluta "hjälpa folk här"? Om du inte är så insatt: Varför vädrar du överhuvudtaget sådan här skit?

  Du har gått på SD-logik, som varenda vettig människa kan ta reda på inte stämmer. Jag hade kunnat ge dig ungefär tusen länkar till forskning som förklarar varför det du skriver är bullshit, men nej. Du kan googla själv om du inte skulle vilja leva i okunskap. Och ha lite källkritik.

  Fy fan alltså. Kom in på din blogg för första gången idag och kommer då rakt inte återvända. Jag kräks på människor som så ogenerat kan lufta sina fördomar och sin brist på bildning, speciellt när det handlar om människoliv. Att du inte inser hur privilegierad du är som är född här säger en hel del.

  P.S
  Hoppas du vet att SD vill inskränka kvinnors rättigheter. Men det kanske inte är så viktigt att du får bestämma över din egen kropp om du väl har fått bestämma att du minsann ska slippa invandrare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger inte att hjälpa på plats ska utesluta hjälpa här. Vet inte varifrån du fått den informationen då jag skriver något helt annat i texten? x)

   Jag vädrar min "skit" på grund av att en läsare gärna ville veta hur jag tänkte och tyckte. Därför. Hade varit intressant att veta varför mina tankar och åsikter är bullshit? Vi vet att flyktingströmmen är oerhört mycket större än vad vi har resurser att hjälpa, det har alla partier insett.

   Tråkigt att du inte gillar min blogg men så är det. Alla gillar olika och det vore omänskligt att passa in åt alla. Hoppas du hittar en annan blogg som du tycker är bättre, för vad du än säger så vet jag att jag inte är en hemsk människa :) Det hade du också vetat om du känt mig.

   Radera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)