Sofia Vähäjylkkä: Mitt viktigaste inlägg

fredag 22 maj 2015

Mitt viktigaste inlägg

År 2013 dog 295 personer i trafikolyckor i Sverige. 1600 personer dog i självmord. Nästan sex gånger fler valde att självmant att ta sitt liv. Trafiksäkerheten får mellan 100-150 miljoner statliga kronor varje år medan forskning inom suicid och suicidförebyggande program får 3 (!) miljoner. Det är en skitsumma i jämförelse och skamligt i min mening att det ser ut så 2015 i ett land som klassas som ett av världens bästa. Jag skulle vilja påstå att det här är det viktigaste inlägget som någonsin kommer skrivas på min blogg och är det något inlägg jag vill att ni ska läsa av allt jag kommer att skriva under min livstid så är det just det här. För så viktigt är det.

Ni har säkert läst en hel radda med artiklar och ramlat in på någon lista över förebyggande råd för olika folkhälsosjukdomar. Cancer vet vi alla vad det är, likaså hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och diabetes vilka är några av de vanligaste sjukdomarna och tillstånden i Sverige idag. Faktum är att dödligheten i självmord är högre än i de allra flesta cancersjukdomarna och JA, självmord är ett folkhälsoproblem!

Så varför mår vi så dåligt att vi väljer att avsluta våra liv? Varför får vi inte hjälp i tid? Jo, för att samhället accepterar inte dig med suicidtankar och skulle du mot all förmodan ändå ta livet av dig så får dina nära och kära leva i skam och skuld. En skam och skuld som bygger samhällets smutsiga syn på självmord. Hur länge ska det hyssjas och gömmas? Det viktigaste vi kan göra är att se denna förbaskat tunga och svarta sanningen i vitögat. Våga berätta, våga säga att det inte är okej som det ser ut idag. Så länge självmord ses som smuts och skam så kommer fler att ta livet av sig och det på grund av att samhället inte tycker att du är värdig, och vem har rätt att döma en annan persons värdighet till liv? Idag ska det gömmas och bankas vett i personer med suicidtankar tills de "beter sig som folk" och det är just den här vidriga synen som gör att man inte vill ta hjälp. Man vill inte stå blottad inför ett samhälle som sparkar och spottar. Tänk hur många liv som hade kunnat räddas om vi sträckte ut en hand. Om vi uppmärksammade och använde våra hjärtan.

Folk tror och tycker gärna att självmord är en egoistisk handling, men skulle det vara lika egoistiskt att dö i cancer? Nej, självklart inte, men på samma sätt som cancer är en sjukdom så är självmord också en, eller åtminstone ett sluttillstånd av en sjukdom. Självmord är att dö av psykisk ohälsa, likaväl som cancer är att dö av fysisk ohälsa.

Jag skulle bli jätteglad om den som håller med mig (eller inte och vill motargumentera) delade detta inlägg. Ju fler människor som tar självmord på allvar och öppnar upp sig för diskussion och på det sättet minskar på tabut, desto fler kommer att våga ta hjälp i tid vilket leder till att färre dör. Självmord ska inte gömmas, lika lite som cancer, diabetes och stroke. En gång i tiden var det lika tabu att ha cancer som det är att ta livet av sig idag, och den enormt fina förändring man gjort kan vi göra med även självmord. Det värsta vi kan göra är att fortsätta gömma det som en smutsig och skamlig handling, för det är det inte. Det är att dö av för stor psykisk ohälsa där det är förnedrande att ta till sig hjälp och där samhället sätter en stämpel i pannan på den som överlevt ett självmordsförsök.

Och det får vara slut med det nu.

1 kommentar:

  1. Självmord går inte att jämföras med cancer. Det borde självklart tas på stort allvar och alla tabun kring ämnet måste försvinna men att påstå att död genom självmord är likvärdigt med död genom cancer är bara fel enligt mig. Man har ett val i livet, och de som väljer att ta livet av sig har gjort sitt. Cancerpatienter (och andra sjukdomsdrabbade) kämpar för sina liv och väljer inte att dö. Det gör den som begår självmord. Stor skillnad enligt mig! Istället för att satsa på att ändra bilden av självmord så att det ses som lika självklart som att dö av tex cancer så borde man kanske satsa på att se till att antalet självmord minskar.

    SvaraRadera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)