Sofia Vähäjylkkä: Världen är ätstörd

torsdag 19 mars 2015

Världen är ätstörd

Kroppsidealet på 90-talet var att vara smal. Överallt förutom på tuttarna i princip. Idag är vi inne i en "strong is the new skinny"-trend där extrem träning, muskelbyggnad och proteinrik kost tagit över helt och vi verkar tycka att det är okej. Det är det inte. Vi har bytt ett ideal mot ett annat och jag är inte ett dugg förvånad att både tjejer och killar i väldigt unga åldrar drabbas av ätstörningar. Ideal är alltid farliga, oavsett vilken del av kroppen fokus ligger på. Instagram flödar av gymsjuka människor och varje bild på en pizza, en godispåse eller en näve chips ska alltid förklaras med "jag har inte ätit det här på x antal månader men det är gott ibland" eller "den här kvargen är godare än den andra för jag gillar inte sött". Det är nästan så att det har blivit pinsamt att gilla sötsaker. Vid fikabordet förklaras en tårtbit med "usch, nu åt jag för mycket", "den var alldeles för söt för mig" eller "jag brukar inte äta sånt här" som om det inte vore okej att tycka att det är gott, inte okej att äta det. Det som sticker ännu mer i mina ögon är när föräldrar slänger ur sig dessa kommentarer framför sina barn. För ett barn ska en tårtbit vara en tårtbit, en sallad ska vara en sallad. Det är bra så! Du blir inte en bättre människa för att du bor på gymmet eller avstår från bullarna på jobbets fikarast. Du blir inte bättre heller av att äta den där bullen och att inte motionera alls. Ser ni vad jag försöker komma fram till? Låt barn få vara barn, bespara dem era ursäkter och utläggningar om varför du äter som du gör och låt mat vara roligt spännande och experimenterande. På det här sättet kanske du slipper sitta på en psykiatrisk avdelning i framtiden med ett magert barn som är så undernärt att hon/han får sitta i rullstol och tvångsmatas med sond. Jag är allvarlig, skärp er!

3 kommentarer:

 1. AMEN FÖR HELVETE äntligen någon som sätter ord på det

  SvaraRadera
 2. Hej Sofia!
  Jag heter Matilda och håller just nu på att göra en radiodokumentär om sexuella övergrepp. I min dokumentär har jag intervjuat Matilda Hammar (http://mattelou.blogg.se/) och där pratar vi bland annat om hennes blogg och att hon fått stöttande kommentarer från andra som varit med om liknande händelser. Min fråga är om jag får läsa upp din kommentar i min radiodokumentär? Du kommer vara helt anonym! :) Svara gärna till min mejl matildaotterstam@gmail.com om du känner att du inte vill bli uppläst!

  Häslningar Matilda Otterstam :)

  SvaraRadera
 3. Alltså åh vad jag blir arg på detta samhälle vi lever i alltså! Helt jävla sjukt precis som du säger. Hela samhället är ätstört och det är inte konstigt att ätstörningar kryper allt längre ner i åldrarna då vi matas med alla dessa sjuka ideal som anses vara hälsosamma och det man ska sträva efter. Blir verkligen så himla ledsen och frustrerad då det förstår våra liv! Det är viktigt att ta sitt ansvar och vara en bra förebild men med dagens förebilder så kan man inte bli annat än sjuk då man påverkas så himla mycket negativt av skönhetsidealen som förespråkar ett helt sjukt levnadssätt :(

  sv: Tack fina du <3 Du har verkligen så rätt i det du säger. Alla dagar kan tyvärr inte vara en dans på rosor även om det såklart skulle vara underbart om det kunde vara så. Tack o lov så har det mesta lagt sig nu så nu känns allt mycket bättre jämfört med hur det var när jag vaknade så jag är mer än nöjd! Det ska bli en bra fredag det här ändå. Hoppas du också mår bra och får en fin fredag :) Jag såg lite utav solförmörkelsen men vågade inte kolla alltför mycket på solen då jag var rädd att bli bländad. Inbillade mig att jag vart skadad på ögonen också haha även fast jag hade sånt där svetsarglas för ögonen ;)

  Jag älskar verkligen farmen och är helt beroende av det! Vill inte att det ska ta slut buhu :( Nu har man ju lärt känna allihopa och vill bara fortsätta se dom för all framtid typ haha.. Ska bli spännande att se vem som vinner hela alltet till slut också tycker jag! Vem tror du? Nu blev det ju lite knivigt i o m att Alexander fick ett tråkigt besked hemifrån :( Många kramar till dig <3<3

  SvaraRadera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)