Sofia Vähäjylkkä: Att göra skillnad på vi och dom

fredag 30 januari 2015

Att göra skillnad på vi och dom


Ramlade över den här bilden imorse och tycker den talar ett ganska tydligt språk. Ända sen andra världskriget har man propagerat om att inte göra skillnad på vi och dom, om alla människors lika värde. Idag är det tyvärr inte så. Att göra skillnad på vi och dom görs hela tiden. Det kan vara att göra skillnad på en flyende muslim och en typisk mellanmjölkssvenne, men mycket också på att göra skillnad mellan de som röstar på de "snälla" partierna och de som röstar på SD. Jag ser inte varför man skulle vara en sämre människa för att man röstar på SD? En stor del av de som röstar på dom är pensionärer. Fattiga människor som önskar sig en lite större penning att leva på under månaden. Att få bättre och godare mat på bordet. Den här människan kan lika gärna vara din mormor. Är den här pensionären mindre värd än dig som röstar på något annat?

Att hata på SD:s väljare och samtidigt härja om "alla människors lika värde" är nog den största dubbelmoralen som finns. En människas värde sitter inte på en liten papperslapp som man fyller i vart fjärde år, den sitter i hur du är som människa. Och vill man bekämpa rasism så gör man det inte särskilt bra genom att stänga ute alla som inte tycker likadant. Det gör man genom att prata, att se till den människan som finns bakom alla dessa konstiga/snedvridna åsikter. Först då kan man förändra, först då kan man förstå. Bakom varje åsikt och varje röst finns det en människa med en egen historia och med egna behov. Lämnar man ute 800 000 av Sveriges befolkning och trycker en rasiststämpel i pannan på dom så finns det inget som heter "alla människors lika värde". Det om något är att göra skillnad på vi och dom.

Jag är på riktigt rädd att bo i Sverige idag. Jag väntar på att det smäller till ordentligt, det ligger så tjockt i luften att jag inte kan ignorera det. Den rädslan är inte på grund av Sverigedemokraterna, den är på grund av er som gör skillnad på vi och dom. Er som sätter värde på en människa efter en liten papperslapp.

4 kommentarer:

 1. Jag håller med! Jag hatar absolut inte invandrare, jag har INGET emot HBTQ människor, men jag är jäkligt trött på att vi tar hit folk som behöver hjälp - men inte hjälper dom.

  SvaraRadera
 2. Håller med dig i det du skriver!

  SvaraRadera
 3. Jättebra inlägg, SD 2018!

  SvaraRadera
 4. Riktigt, riktigt bra inlägg! :)

  SvaraRadera

PS. Fråga för Bloglovin-byten :)